Yazılım Firmaları Çoğunlukta ; TGB Ailesi Genişliyor
Türkiyede 50si faal olmak üzere 64 TGB bulunuyor. TGBlerin 8i Ankara, 7si İstanbul, 4ü Kocaelinde faaliyet yürütürken, TGB içindeki firmaların yüzde 37si yazılım sektörü üzerine çalışıyor.
Türkiyede bulunan 64 TGBnin 50si faaliyetine devam ederken; TGBlerde 3 bin 890 firma çalışmalarını sürdürüyor. TGBlerde toplam satış rakamı 35 milyar TLye ulaşırken, 627 adet ulusal ya da uluslararası patent tescili bulunuyor. TGBlerdeki firmaların büyük kısmı yazılım sektöründe çalışmalar yürütüyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının mayıs ayı istatistiklerine göre, sanayiciyi, araştırmacı ve üniversiteler ile buluşturarak teknolojik üretime yönelik yeni ürün ve üretim yöntemleri geliştirmelerini sağlayacak 4691 sayılı Kanun kapsamında; toplam 64 adet Teknoloji Geliştirme Bölgesi kuruldu.
Ankara ve İstanbul ağırlıkta
Buna göre Ankarada 8, İstanbulda 7, Kocaelinde 4, İzmirde 4, Konyada 2 ve Antalya, Kayseri, Trabzon, Adana, Erzurum, Mersin, Isparta, Gaziantep, Eskişehir, Bursa, Denizli, Edirne, Elazığ, Sivas, Diyarbakır, Tokat, Sakarya, Bolu, Kütahya, Samsun, Malatya, Urfa, Düzce, Çanakkale, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Van, Çorum, Manisa, Niğde, Burdur, Yozgat, Kırıkkale, Balıkesir, Hatay, Karaman, Muğla ve Afyonkarahisar-Uşak ve Aydında 1er adet TGB bulunuyor. 64 TGBden 50si faaliyetine devam ediyor.
2001 yılında yayınlanan 4691 sayılı Kanun ile kurulan TGBlerin, teknolojik bilginin üretilmesi, üretilen bilginin ticarileştirilmesi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunun sağlanması, ileri teknoloji yatırımları yapacak yabancı sermayenin ülkeye girişinin hızlandırılması ve sanayinin rekabet gücünün artırılması gibi pek çok amacı bulunuyor.
3 bin 890 firma
TGBlerde toplam 3 bin 890 firma faaliyet gösterirken, bunun 177si yabancı firma, 890ı da akademisyenlere ait bulunuyor. Toplam satışın 35 milyar TL, toplam ihracatın da 2,4 milyar dolar düzeyinde olduğu bildiriliyor. TGBlerde 627 adet patent tescili (ulusal/uluslararası), bin 105 adet patent başvurusu, 172 adet faydalı model tescili, 52 adet faydalı model başvurusu, 36 adet endüstriyel tasarım tescili, 11 adet endüstriyel tasarım başvurusu, 90 adet yazılım telif hakkı ve 7 adet yazılım telif hakkı başvurusu bulunuyor.
Yazılım ilk sırada
TGBlerdeki firmaların sektörel dağılımına bakıldığında ise, yazılım yüzde 37 ile ilk sırada yer alıyor. Onu bilgisayar ve iletişim teknolojileri (yüzde 17), elektronik (yüzde 8), makine ve teçhizat imalatı (yüzde 6), enerji (yüzde 4) v e diğer sektörler izliyor.
Devir Patent Tescil Ofisi.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o Read more »
blogs
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!