Türkiye'nin gözde turistik merkezlerinden Muğla'nın Marmaris ilçesinde turistler, yarı denizaltıyla düzenlenen turlarla Ege'nin derinliklerinde yolculuğa çıkıyor.
Yarı denizaltının kaptanı Yusuf Dirmil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 30 yıldır balıkçılık, dalgıçlık ve kaptanlık yaptığını, su altının güzelliklerini herkese göstermek gibi bir hayali olduğunu söyledi.
Mavi turlarda tatilcilere deniz altını da gösterecek bir su aracı yaptırmak için incelemeler yaptığını belirten Dirmil, çalışmalara başladığında Türkiye'de böyle bir su aracı bulunmadığına işaret etti.
Ayden Mühendislik firmasına ulaşarak fikrini anlattığını ifade eden Dirmil, ortak çalışmalarla yarı denizaltıyı hayata geçirdiklerini aktardı. Dirmil, alt kısmı denizaltı formunda yapılan gemiye binen tatilcilerin, Ege'nin derinliklerini yakından görme imkanı bulduklarını, ayrıca tura katılarak Marmaris'in koylarını gezebildiklerini anlattı.
- Patent başvurusu yapıldı
Mayıs ayında suya indirilen, haziran ayından itibaren turların yapıldığı 26 metre boyundaki yarı denizaltının diğer ortağı Murat Kuyumcu ise gemi için patent başvurusunda bulunduklarını bildirdi.
Marmaris'in güzelliklerini yerli ve yabancı turistlere farklı bir pencereden göstermeyi amaçladıklarını dile getiren Kuyumcu, 148 kişi kapasiteli gemiye Türk Loydunca uygunluk belgesi verildiğini söyledi.
Tasarımda çalışan mühendis Osman Uluşahin, geminin gezi, restoran ve yarı denizaltı olma özelliğini bir arada taşıması bakımından dünyada bir ilk olduğunu söyledi.
Aynı firmada çalışan gemi mühendisi Ayçın Özsakabaşı da aracın yapımını 8 ayda tamamladıklarını belirtti.
Geminin proje aşamasında 8, imalatında da 20 kişilik bir ekibin çalıştığına değinen Özsakabaşı, "Yolcu gemisi olduğu için hiçbir işimizi riske atmadık. Bizim için en önemli olan hayallerin yanında bir de güvenlik. Yolcu güvenliği için en üst düzey önlemleri aldık. Tüm projelerimiz yetkili kurullarca kontrolden ve onaydan geçirilerek imalat yapıldı." dedi.
Marmaris Limanı'nda demirli yarı denizaltı ile tura çıkan yerli ve yabancı turistler, denizin altını ilk kez gördükleri için keyifli ve heyecanlı olduklarını kaydetti.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o Read more »
blogs
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!