Türk Patent Enstitüsü (TPE), Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Örgütü (WIPO) nezdinde Uluslararası Araştırma ve İnceleme Otoritesi (ISEA) olarak atandı.
8 Mayıs'ta yapılan Teknik İşbirliği Komitesi (CTC) toplantısında kabul edilerek Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) Birliğine onaylanmak üzere önerilen Türk Patent Enstitüsünün WIPO nezdinde ISEA olarak atanmasına ilişkin başvurusu, bugün Cenevre'de yapılan Patent İşbirliği Anlaşması genel oturumunda kabul edildi.
Oturumda söz alan WIPO Genel Direktörü Francis Gurry de, TPE'nin ISEA olarak atanmasından duyduğu memnuniyetini ifade ederek, WIPO olarak TPE ile ISEA stütüsü bağlamında da yakın iş birliği ve çalışmayı sürdüreceklerini belirtti.
-"Türkiye'nin gücünün göstergesi"
Kararı AA muhabirine değerlendiren Dünya Ticaret Örgütü Nezdindeki Türkiye Daimi Temsilcisi Mehmet Haluk Ilıcak, Türk Patent Enstitüsünün uluslararası alanda da Türkiye'nin yüzünü ağartmaya devam ettiğini, kurumun başarılı ve titiz çalışmaları sonucu bu sonucun alındığını, GKRY'nin karşı çabalarına rağmen alınan sonucun Türkiye'nin uluslararası alandaki gücünün göstergesi olduğunu ifade etti.
Başvurunun görüşülmesi sırasında, Türk Patent Enstitüsü ile DTÖ nezdindeki Türkiye Daimi Temsilciliği'nin yoğun temas ve girişimleri sonucu, aralarında AB üyesi İspanya, Avusturya, Finlandiya ve İsveç ile ABD, Kore, Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti, İsrail, İran, Brezilya, Meksika, Güney Afrika'nın da bulunduğu çok sayıda ülke Türkiye'ye destek verirken, sadece Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) temsilcisi aleyhte konuşma yaptı.
GKRY temsilcisi oturum sırasında, Türkiye Patent Enstitüsünün ISEA olarak tanınması konusunda çekinceleri olduğunu ifade ettikten sonra, Türkiye'nin "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin varlığını sorguladığını, kendileri ile WIPO gündemi dahil hiçbir konuda iş birliği ve ilişki kurmadığını iddia ederek, bu konudaki konsensusa katılmayacaklarını bildirdi. Rum temsilci, çekincelerinin toplantı raporunda kayda geçirilmesini talep etti.
Oturum başkanı, ülkelerin destek beyanlarını ve GKRY'nin çekincesini not ettiğini bildirdikten sonra, Türk Patent Enstitüsünün Uluslararası Araştırma ve İnceleme Otoritesi olarak atanmasının kabul edildiğini açıkladı.
WIPO Hukuk Servisi, GKRY'nin toplantıda ifade ettiği çekincenin atama kararı üzerinde hiçbir hukuki etkisinin bulunmadığı ifade etti.
Devir Patent Tescil Ofisi.
#patenthaber #markatescili #wipo #devirpatent
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o Read more »
blogs
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!