CE işareti, yukarıda belirttiğimiz gibi, herhangi bir ürün ya da hizmetin, AB (Avrupa Birliği) mevzuatına ve standartlarına uygunluğu belirten işarettir. CE işareti, Fransızca´da "Avrupa normlarına uygunluk" anlamına gelen "Conformite Européenne" sözcüklerinin baş harfleridir.
Avrupa Birliği, bazı zorluklar nedeniyle yeni bir standardizasyon politikası benimsemiştir. Bu zorlukların başında AB dahilindeki her üye ülkede uygulanmakta olan standartların birbirinden farklı oluşu, bir üye ülkenin kural ve standartlarına göre üretilmiş bir ürünün bir başka üye ülkeye ihracını zorlaştırmaktaydı.
Bu engelleri ortadan kaldırmak üzere, birbirine benzeyen ürünler bir grupta toplanarak bu ürünlerin sahip olması gereken güvenlik koşul ve standartlarının belirlenmesi çalışmalarına girildi. Genel olarak bu güvenlik koşullarının kriterleri, ürünün insan ve hayvan sağlığına, güvenliğine, çevreye zarar vermemesi ve tüketicinin korunmasına dayalıdır. Ürünün kalite düzeyini belirleyen ayrıntılı teknik kurallar ise Avrupa Birliğinin standardizasyon kuruluşları olan CEN ve CENELEC tarafından belirlenmektedir.
Herhangi bir ürünün, bir Avrupa Birliği ülkesine girişi için, üzerinde CE İşareti bulunması zorunludur. Bu durum bizim için oldukça da önemlidir. Bilindiği gibi ülkemiz AB üyesi olmadığı halde AB ülkeleriyle çok kapsamlı bir ticaret ağına sahiptir. Avrupa pazarına giren tüm küçük-orta büyüklükteki işletmelerimiz için, bu pazarda kalıp rekabet edebilmek yönünden CE normlarına uyum büyük önem arz etmektedir.
Üreticilere bu işareti alabilmeleri için ürünün niteliğine bağlı olarak bazı seçenekler verilmiştir. Düşük riskli ürünlerin (örneğin, oyuncaklar, kimi tekstil ürünleri vs.) güvenlik standartlarına uygunluğu, üreticinin kendisi tarafından test edilebilmekte ve bu ürünler üreticinin vereceği "uygunluk belgesi" ile piyasaya arz edilebilmektedir. Yüksek riskli ürünlerin ise (örneğin, gıda, otomotiv, tıbbi cihazlar vs.) mutlaka, Avrupa Birliği tarafından tanınmış ve AB Resmi Gazetesinde adı yayımlanmış yetkili test ve belgelendirme kuruluşları tarafından test edilmesi gerekmektedir..
CE işareti nereden alınır?
Avrupa Birliğinde, CE İşareti verebilecek test ve belgelendirme kuruluşları, üye ülke yetkilileri tarafından altyapısı yeterli görülen kuruluşlar arasından belirlenmektedir. Üye ülke yetkilileri tarafından belirlenen kuruluşlara "onaylanmış kuruluş" adı verilir. Üye ülkelerce belirlenen onaylanmış kuruluşların listesi Avrupa Birliği Komisyonuna gönderilmekte ve diğer üye ülkelere duyurulması amacıyla bu listeler AB Resmi Gazetesinde yayımlanmaktadır.
Avrupa Birliği´nde CE işareti kapsamına alınan ürünlerin, bu işaret olmaksızın pazara sunulması mümkün değildir. Pazara sunma ise, hem AB içinde üretilen ürünleri, hem de AB dışından ithal edilen ürünleri kapsamaktadır. Bu nedenle, Türkiye´deki ihracatçıların da AB´ye yapacakları ihracatta CE İşareti konusuna dikkat etmeleri gerekmektedir.
Son dönemlerde AB´ye giriş sürecimizde oluşan olumlu gelişmeler bu konuda ileri ki dönemlerde bazı avantajları getirebilecektir. Şöyle ki, ülkemiz AB mevzuatlarının uygulanabilmesi için üstlendiği yükümlülük ve düzenlemeleri yaptığı takdirde, kendi görevlendireceği test ve belgelendirme kuruluşlarına CE işareti verme hakkı tanınmıştır. Böylece, CE işareti taşıması zorunlu bir ürünü AB´ye ihraç etmek isteyen üretici ve ihracatçılarımızın, ürünlerine CE işareti alabilmek için AB üyesi ülkelerin test ve belgelendirme kuruluşlarına başvurma zorunluluğu ortadan kalkacaktır.
ULUSLARARASI STANDART KURULUŞLARI
Önemli bazı uluslararası standart kuruluşlarını şöyle söyleyebiliriz.
· ISO: ( International Organization For Standardization) Uluslararası standart organizasyonu
· IEC: (International Electrotechnical Commission) Uluslararası elektroteknik komisyonu
· CENELEC: (European Commite for Electrotechnical,Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi)
· CEN: (Commite European de Normalization,Avrupa Standardizasyon Komitesi)
ULUSLARARASI KALİTE KURULUŞLARI
Önemli bazı uluslararası kalite kuruluşlarını şöyle belirtebiliriz.
· ASQC: (The American Society for Quality Control- Amerikan Kalite Kontrol Kurumu)
· JUSE: (Japanese Union of Scientists and Engineers-Nippon Kagaku Gijutsu Renmei-Japon Bilim Adamları ve Mühendisleri Birliği)
· EOQ: (Europen Organization for Quality- Avrupa Kalite Örgütü)
· WOQ: ( World Quality Council, Dünya Kalite Konseyi)
· EOTC: ( European Organization For Testing And Certification, Avrupa Teest ve Belgelendirme Organizasyonu)
ULUSLARARASI KALİTE BELGELERİ
Bazı uluslararası kalite belgelerini şöyle belirtebiliriz.
· Gıda sektöründe: HACCP: (Hazard Analysis Critical Control Points, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları)
· İlaç sektöründe GMP BELGESİ: Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç sanayicilerine verilen ve üretimin her aşamasında gerekli kalite kontrolünün yapıldığını gösteren "İyi İmalat Uygulamaları Belgesi" (GMP-Good Manufacturing Practices)
· Otomotiv sektöründe: . E Onayı ve ISO/TS 16949: ISO Teknik Özellikler 16949
Devir Patent Tescil Ofisi.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o Read more »
blogs
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!