Türkiye patent başvurusunda en iyi ilk 25 ülke arasında
Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün raporuna göre, Türkiye en iyi durumdaki 25 ülke içerisinde, 2014teki 5 bin 97 patent başvurusu ile 25inci sırada yer aldı. Özellikle tüketim maddeleri alanlarında en çok başvuru yapıldığı görüldü. Listenin başına ise 928 bin 177 başvuru ile Çin yerleşti.
Birleşmiş Milletlerin özelleşmiş 17 örgütünden biri olan, İsviçre Cenevre merkezli Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri raporunu açıkladı. Raporda dünya çapında 2014te gerçekleşen patent başvuruları incelendi. Buna göre 2014te bir önceki yıla göre yüzde 4.5 büyüme ile dünya çapında 2 milyon 680 bin 900 patent başvurusu yapıldı. Çin iki büyük rakibi ABD ve Japonyayı geride bırakarak en çok başvuru yapan ülke oldu. Türkiye ise, 5 bin 97 patent başvurusu ile en iyi durumdaki 25 ülke içerisinde yer aldı. Türkiyenin özellikle tüketim maddeleri alanlarında en çok patent başvurusu gerçekleştirdiği görüldü.
ABD VE JAPONYANIN TOPLAMI BİR ÇİN YAPMIYOR
2014te dünya çapında gerçekleşen patent başvurularında Çin 928 bin 177 ile ilk sırada yer alırken, onu 578 bin 802 ile ABD ve 325 bin 989 ile Japonya takip etti. Çin tek başına takipçisi iki ülkeden daha fazla başvuru yaparken, yıllık büyümede de tüm ülkelerin önüne geçti. Ancak Çinin yurtdışı patent başvurularında ABD ve Japonyanın oldukça gerisinde kaldığı görüldü. Yurtdışı patent başvurularında uluslararası şirketlerin katkıları nedeniyle ABD ve Japonya daha iyi performans sergiledi. 2014te dünya genelinde patent başvurularında gerçekleşen yüzde 4.5lik büyüme oranı, önceki 4 yılın yüzde 7 ile 10 arasında değişen büyüme artışı ortalamalarını yakalayamadı.
ASYA LİDER
Patent başvurularının bölgesel dağılımında ise Asya yüzde 60 ile liderliği sürdürüyor. Bu kıtayı Kuzey Amerika yüzde 22.9, Avrupa ise yüzde 12.9 ile takip etti. 2004 ve 2014 yıllarının karşılaştırıldığı, patent başvuru dağılım trendlerinde Asyanın yüzde 49daki oranını yükselttiği, rakibi Avrupa ve Kuzey Amerikanın ise kan kaybettiği görüldü.
TÜRKİYE EN İYİLERİN SONUNCUSU
Raporda, Türkiye en çok patent başvurusunda bulunan 25 ülke arasında, 2014te yapılan 5 bin 97 başvuru ile 25inci sırada yer aldı. Türkiye böylelikle geçen yıl 2013 verilerinden faydalanılarak oluşturulan raporda 25inci sırada yer alan Ukraynanın koltuğuna oturmuş oldu. Raporda ekonomik büyüklük açısından Türkiyenin gerisinde yer alan Tayland, İsrail ve İranın listede daha üst sıralara yerleşmesi dikkat çekti. İran ise gelişmekte olan çoğu ülkeyi geride bırakarak, yüzde 18.5 olan yıllık en yüksek ikinci büyüme oranı ile 15inci oldu.
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖNDE
Raporda bilgi ve iletişim teknolojilerinin yüzde 7.8 ile en çok patent başvurusu yapılan alan olduğu da vurgulandı. Onu yüzde 7.4 ile elektrikli makineler ve enerji takip etti. En iyi 20 ülke arasında dijital iletişim ve medikal teknoloji gibi alanlara karşı ilgi de son yıllarda artış gösterdi. Ülkelerin hangi alanlarda daha çok başvuru yaptığı da incelendi. Rusya gıda kimyası; Fransa ve Almanya taşımacılık; Çin, Güney Kore ve Japonya elektrikli makineler; ABD ve İngiltere bilgisayar teknolojileri; Türkiye ise tüketim maddeleri alanlarında en çok başvuru yaptı.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o Read more »
blogs
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!