Türk Patent Enstitüsü uluslararası patent otoritesi olma yolunda
TPE'nin WIPO nezdinde, patent alanında uluslararası otorite olarak tanınması için yapılan başvuruya ilişkin, üye devletlerce olumlu tavsiye kararı alındı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: "TPE'nin uluslararası patent otoritesi olarak kabul edilişi, 3-11 Ekim'de İsviçre'de yapılacak WIPO Genel Kurulunda resmen ilan edilecek" "WIPO nezdinde uluslararası araştırma ve inceleme otoritesi olmak, Türkiye'ye prestij kazandıracak, aynı zamanda maddi avantajlar da sağlayacak"
Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE), Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) nezdinde, patent alanında Uluslararası Araştırma ve İnceleme Otoritesi (ISEA) olarak tanınması için yaptığı başvuruya ilişkin, üye devletler tarafından olumlu tavsiye kararı alındı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yaptığı açıklamada, TPE'nin, WIPO nezdinde, patent alanında ISEA olarak tanınmak için 15 Mart'ta resmi olarak başvuruda bulunduğunu söyledi.
Konunun, 18 Mayıs'ta Cenevre'de yapılan WIPO Patent İşbirliği Antlaşması (PCT) kapsamındaki Teknik İşbirliği Komitesinin (CTC) 29. Toplantısında görüşüldüğünü anlatan Işık, üye devletler tarafından olumlu tavsiye kararı alındığını bildirdi.
Işık, toplantıda TPE tarafından otorite olma kriterlerinin sağlandığı konusunda geniş kapsamlı bir sunum yapıldığını belirterek, "Otorite olma sürecinde teknik işbirliği yürüttüğümüz Güney Kore ve İspanya tarafından, TPE'nin bütün kriterleri sağladığı yönünde rapor sunuldu. Komite toplantısında başta ABD, Japonya, Çin ve Güney Kore olmak üzere birçok ülke temsilcisi, TPE'nin kriterleri tam olarak sağladığını ve uluslararası otorite olmasını desteklediklerini ifade ettiler. Toplantının kapanış konuşmasında Şili'li oturum başkanı, komitenin TPE'nin ISEA olarak atanmasına ilişkin tavsiye kararını, Ekim ayında toplanacak WIPO Genel Kuruluna önereceklerini belirtti." diye konuştu.
TPE'nin uluslararası otorite olma yolundaki en önemli aşamalardan birini böylece başarıyla tamamladığını vurgulayan Işık, Enstitünün ISEA olarak kabul edilişinin, 3-11 Ekim'de İsviçre'de yapılacak WIPO Genel Kurulunda resmen ilan edileceğini söyledi.
- "Yılda 5 milyon lira tasarruf edilecek"
Işık, TPE için artık yeni bir dönemin başlayacağına işaret ederek, "WIPO nezdinde uluslararası araştırma ve inceleme otoritesi olma yetkisi alan kurumlar, WIPO ile imzalanacak anlaşmanın ardından, PTC kapsamında yapılan uluslararası patent başvuruları için, antlaşmaya taraf ülkelerde geçerliliği olan araştırma ve inceleme raporlarını hazırlama yetkinliği almış oluyor." ifadesini kullandı.
Bu alanda otorite olmanın, Türkiye'ye prestij kazandıracağına da dikkati çeken Işık, bunun aynı zamanda maddi avantajlar da sağlayacağını kaydetti. Türk vatandaşlarının ve ülkede yerleşik şirketlerin PCT kapsamında yaptığı uluslararası patent başvurularının araştırma ve inceleme raporlarının, 19 otoriteden birisi olan Avrupa Patent Ofisi (EPO) tarafından düzenlendiğine değinen Işık, "Bu kapsamda EPO'ya, yılda yaklaşık 5 milyon lira kaynak aktarılıyor. Türkiye, uluslararası otorite olduğunda bu para tasarruf edilecek. İlerde daha fazla tasarruf yaparak ve diğer ülkelerden gelecek talepleri de karşılayarak, ülkemize dışardan kaynak girişi de mümkün olacak." şeklinde konuştu.
Işık, otorite yetkinliği almak için PCT kapsamında, araştırma/inceleme raporu düzenleyecek teknik yetkinliğe sahip en az 100 patent uzmanı, araştırma/inceleme için gerekli olan minimum dokümantasyona erişim sağlanması, uzmanların yabancı dil yeterliliği ve araştırma/inceleme faaliyetlerinin tamamını kapsayan, kalite yönetim sistemi kriterlerinin sağlanması gerektiği bilgisini de verdi.
Devir Patent Tescil Ofisi.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o Read more »
blogs
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!