Taysad Başkanı Dudaroğlu İran'ın En Büyük İş Ortaklarından Biri Olacağız
Otomotiv sektörü içindeki Türk Tedarik Sanayinin katma değer üretmede de öncü rol üstlendiğini kaydeden TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu, TAYSAD üyeleri, 2012 ile 2015 yılları arasında patent, faydalı model ve endüstriyel tasarımlar da dahil olmak üzere toplamda 973 tescil sayısına ulaştı" dedi.
Taysad Başkanı Dudaroğlu: 'İran'ın En Büyük İş Ortaklarından Biri Olacağız'
Otomotiv sektörü içindeki Türk Tedarik Sanayi'nin katma değer üretmede de öncü rol üstlendiğini kaydeden TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu, "TAYSAD üyeleri, 2012 ile 2015 yılları arasında patent, faydalı model ve endüstriyel tasarımlar da dahil olmak üzere toplamda 973 tescil sayısına ulaştı" dedi.
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, aylık olağan basın sohbet toplantısında ekonomi basını temsilcileri ile buluştu. Yaptığı konuşmada TAYSAD üyelerinin 2012-2015 yılları arasında gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmalarına ve önümüzdeki dönemde Türk Tedarik Sanayi için potansiyel vaat eden İran pazarına ilişkin geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği görüşmelere değinen Dudaroğlu, sektörün gerçekleştirdiği ihracat verilerini değerlendirdi.
TAYSAD üyelerinin katma değer üretimi konusunda ciddi mesafeler kaydettiğini söyleyen Başkan Mehmet Dudaroğlu, "2012'de sadece 11 firmamız 24 patent tescili almışken, 2015 yılında bu rakam 33 firma ve 79 patent tesciline ulaştı. Yani patent üretimi konusunda üyelerimiz 3 kat büyüme gerçekleştirdi. Üyelerimizin Ar-Ge çalışmalarını destekleyen bir politikayı benimsememizin faydalarını her geçen yıl daha da net görüyoruz. Çünkü, 2012 yılında patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tescili alan toplam firma sayımız 57 iken, 2015'te bu rakam 87'ye ulaştı" dedi.
Sektörün katma değer üretimine odaklanmasının faydalarını kilogram bazındaki ihracat rakamlarında da gözlemlenebildiğini ifade eden Dudaroğlu, "Verilere baktığımızda ülkemizin kilogram başına ihracat 1,44 euro seviyesinde. Ama otomotiv tedarik sanayimizin yaptığı ihracatta bu rakam kilogram başına 4,82 euro seviyesinde. 2012 yılında 4,65 olan bu değerin 4 yıl içerisinde istikrarlı bir şekilde yaklaşık yüzde 4 arttığını görüyoruz. Bu inovasyon ve katma değer üretimine odaklanmanın getirdiği bir fayda. Yeni teknolojiler geliştirilmesi konusunda TAYSAD üyelerinin katkı üretmeye devam edeceğine ve pek çok sektöre öncülük edeceğine olan inancımız tam" diye konuştu.
Önümüzdeki dönemde TAYSAD üyelerinin ihracatlarında önemli potansiyeller barındıran İran'daki paydaş kurum durumundaki IAPMA (İran Otomotiv Parça Üreticileri Derneği) temsilcileriyle bir araya geldiklerini ifade eden Dudaroğlu, "Bu buluşmada gelecekteki olası işbirlikleri değerlendirildi. İran'a uygulanan ambargonun kalkmasıyla birlikte, önümüzdeki günlerde ilk kez uluslararası bir katılım ile gerçekleşecek olan İran Uluslararası Otomotiv Endüstrisi Konferansı'na TAYSAD olarak davet edildik. Bu konferansta ayrıca TAYSAD sözcüleri de konuşmacı olarak yer alacak. Üyelerimizi katılmaları için teşvik ettiğimiz bu organizasyon, ikili görüşmelerle de destelenecek. İranlı paydaşlarımız, otomotiv parça tedariki konusunda en büyük ortakları olarak yanlarında yer almamızı bekliyorlar. Biz de konuyla ilgili olarak üyelerimizle birlikte sıkı bir hazırlık sürecindeyiz. Otomotiv alanında TAYSAD, İran'ın en büyük iş ortaklarından biri olacak. Hali hazırda ülkemizin İran ile olan dış ticaret verilerine baktığımızda otomotiv sektörümüzün dış ticaret fazlası verdiğini görmekteyiz. 2015 sonu itibariyle, otomotiv sanayinin GTIP bazındaki ihracatı 219 milyon dolar iken, ithalatımızın 15 milyon dolar seviyesinde olduğunu görüyoruz. Buna karşılık toplam ülke ihracatımız ise 3,6 milyar dolara karşılık, 6 milyar dolar ithalat göze çarpıyor" ifadelerini kullandı.
TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu, tedarik sanayinin 2016 yılının ilk ayındaki performansını değerlendirirken "Otomotiv sanayimiz, 2016 yılı Ocak ayında da ihracat sıralamasında tüm sektörler arasında ilk sırada yer alıyor. Ancak ihracattaki parite kaynaklı kaybın sürdüğünü ve tedarik sanayi ihracatının yüzde 5 oranında azaldığını görüyoruz. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin verilerine baktığımızda, 2015 Ocak ayında 702,6 milyon dolar olan tedarik sanayi ihracatımız, bu yılın aynı döneminde 668,9 milyon dolara geriledi. İhracattaki bu yavaşlamanın aşılması mümkün. Yeni pazar çalışmalarımıza ağırlık veriyoruz. Aynı doğrultuda Ar-Ge ve kritik teknoloji çalışmalarımıza da durmaksızın devam edeceğiz" dedi.
Devir Patent Tescil Ofisi.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o Read more »
blogs
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!