Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının faaliyet alanlarının ve yürütülmekte olan projelerin tanıtımı konusunda tüm kesimlerin bilgilendirilmesi amacıyla Ürün Güvenliği ve AR-GE İkincil Mevzuat Uygulama Toplantısı, Rizenin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Türkiye genelinde dokuz bölgede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının faaliyet alanlarının ve yürütülmekte olan projelerin tanıtımının yapıldığı, Rize, Trabzon, Ordu, Giresun, Samsun, Sinop, Kastamonu, Çorum ve Tokat illerinden oluşan dokuzuncu bölge, ikinci dönem toplantısı yapıldı.
Rize Ticaret Borsası Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İç Denetim Birim Başkanı Ahmet Oral, Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Yaşar, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erhan Kavaz ve böle illerinden gelen temsilciler katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Yaşar, son on yıl içerisinde patent ve marka başvuruları konusunda önemli bir artış olduğunu, Rizenin de içinde yer aldığı 9. Bölgeden de yapılan başvuruların azımsanmayacak sayıda olduğunu ifade etti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İç Denetim Birim Başkanı Ahmet Oral, Türkiyenin 2023 vizyonuna değinerek; Ülkemiz 2023 yılında Dünyanın ilk on ekonomisi içerisinde yer almayı hedefliyor. Bu hedefi yakalayabilmemiz adına Bakanlığımız bilim, sanayi ve teknoloji üretiminin arttırılması için gereken yasal düzenlemeleri ve projeleri hayata geçirmiştir dedi.
Rize deyince akla çay sanayisinin geldiğine vurgu yapan Rize Valisi Erdoğan Bektaş; Çay sanayisinin Rize için taşıdığı anlam ve ekonomide kapsadığı alanı göz önünde bulundurduğumuzda bu sektörde daha çok çalışıp dünya çapında bilinen bir marka üretmeliyiz ve çay deyince akla ilk Türk çayı gelmeli. Çünkü bölgede üretilen çayın niteliklere buna sahip. Dünya hıza gelişiyor ve değişiyor. Rize olarak bu hızlı gelişmeyi, yeni markalar üreterek yakalamak zorundayız dedi.
Rize Organize Sanayi Bölgesinde sanayi yatırımlarının başladığını ifade eden Vali Bektaş, Yüzyıl önce Tebriz, Batum, Erzurum, Trabzon diye ifade edebileceğimiz bir ticaret havzası vardı. Bu havzanın yeniden oluşması için Ovit Tüneliyle Rize, çok önemli bir yatırıma imza attı. Bu proje ile Doğu Anadolu, denizle buluşmuş olacak ve yüzyıl önceki ticaret havzası yeniden oluşacak. Ayrıca Rize-Erzurum Karayolu üzerinde İyidere Vadisinde oluşturulması planlanan lojistik merkez de bu ticaret havzasına ayrı bir anlam katacak şeklinde konuştu.
Vali Bektaş, konuşmasının son bölümünde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının son dönemlerde kendisini revize ederek yeni bir vizyon kazandığını belirterek, Bakanlığının çalışmalarının ufuk açıcı olduğunu söyledi.
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o Read more »
blogs
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!