Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencisi Bedirhan Gergin, Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde açılan TÜBİTAK Sergisinde, radyasyona karşı zırhlama malzemesini lületaşı kullanarak geliştirdiği yüzde 100 yerli zırhı sergilemeye başladı.
Gergin, üniversitenin spor salonunda açılan 47nci Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finaline 'Radyasyona Karşı Yerli Zırh: Alfa Sepiyolit (Lületaşı) adlı projesiyle katıldı. Proje ile alakalı açıklamalarda bulunan Bedirhan Gergin, projenin amacının yüzde 100 yerli malzeme olan lületaşını, uzayda, uydu sistemlerinde, sağlık alanlarında kullanmak olduğunu ifade etti. Zırhlama malzemeleri olarak dünyada sağlık alanlarında kurşun, uzayda da alüminyum kullanıldığını, ancak bu malzemelerin bir çok olumsuz özellikleri olduğunu belirten Bedirhan Gergin, bu malzemenin öncelikle hafif ve insan sağlığına zarar vermemesi gerektiğini vurguladı. Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencisi Bedirhan Gergin, Bizim için ilk önce bu zırhlama maddesi hafif olmalıydı, sağlık açısından iyi olmalı, insan sağlığına zarar vermemeli. Ondan sonra milli kaynaklarımızı tamamen milli bir şekilde bir zırhlama maddesi oluşturması gerektiğini düşündük. Daha sonra araştırmalarımız sonucunda lületaşının bir türü olan alfa sepiyolitiyi kullanmaya başladık. Alfa sepiyolit bildiğimiz gibi tam aslında bizim ideal zırhlama maddemizi kullanabileceğimiz bir maddedir. Çok hafif, ondan sonra şekil verilebilmesi kolay, yüzde 70i ülkemizde bulunuyor ve maalesef bu milli değerimiz giderek değerini kaybediyor. Yüzde 70i ülkemizde bulunuyor fakat hiçbir çalışma süs eşyası dışında hiç bir çalışma bununla yapılmamış. Bu sepiyolit maddemizi aldık ondan sonra ilk imalatçıdan aldıktan sonra toz haline getirdik 15 mikrona düşürdük ve buna gama radyasyon testleri uyguladık. Gama radyasyon testinde gördüğümüz sonuçlarda da sadece 1 santimetrelik bir kalınlıkla yüzde 50sini, yüzde 90ı ise sadece 3 santimetrelik bir kalınlıkta tutmayı başardık. Peki bu ne anlama geliyordu aslında, daha demin de bahsettik mesela burada gördüğümüz gibi kurşun, alüminyum aslında çok pahalı ve çok sağlığa zararlı. Alfa sepiyolit lületaşımızı diğerleriyle karşılaştırdığımız zaman zaten her konuda üstün olduğunu görmekteyiz ifadelerini kullandı.
BU KULLANDIĞIMIZ YÜZDE 100 ÖZGÜN VE YÜZDE 100 YERLİ ZIRH MADDEMİZ, İLERDE YENİ BİR UMUT OLABİLECEKTİR
Lise öğrencisi Gergin, ilerleyen yıllarda ülkemizde de yeni gelişmeye başlayan uzay ve havacılık alanında kullanımı mümkün olan bu projenin kendilerine umut verdiğini sözlerine ekleyerek, Mesela kurşun çok pahalı bir madde, alüminyum da keza öyle. Ama alfa sepiyolitenin bu zırhlama maddelerinden 6-7 kat daha ucuz olduğunu gördük. Daha sonra sağlığa hiçbir zararı yok, şekil verilebilmesi kolay ve yoğunluğu, yani hafifliği diğerlerinden oldukça uzun. Daha sonra radyasyonu geçirmeme özelliği bakımından da kurşuna çok yakın kurşuna gama radyasyon testleri sonucunda çok yakın bir sonuç, alüminyumunsa üç katında daha başarılı. Radyasyon zırhlamada daha başarılı bir elimize ideal zırhlama maddesi elde ettik. Umarım ileride kullanılacak uzayda, uydu sistemlerinde, sağlık alanlarında kullanılacak radyasyon zırhlama maddelerinde, bu kullandığımız yüzde 100 özgün ve yüzde 100 yerli zırh maddemiz, ilerde yeni bir umut olabilecektir dedi.
PROJE AŞAMASINDA DÖRT ÜNİVERSİTE İLE ORTAKLAŞA ÇALIŞILDI
Proje kapsamında yapılan çalışmalarda dört farklı üniversite ile ortaklaşa çalışıldığını aktaran Gergin sözlerine şöyle devam etti:
Öncelikle Eskişehirden imalatçıdan elde ettiğimiz saf lületaşını temizleyerek toz haline getirdik ve Afyon Kocatepe Üniversitesinde analizlerini yaptıktan sonra 15 mikrona kadar bunun öğüterek düşürdük. Daha sonra 15 mikrona kadar düşürdüğümüz, toz haline getirdiğimiz bu maddemizi Bursa TÜBİTAK Butala götürerek elimizde gördüğümüz 15 mikronluk ve farklı kalınlıklardaki zırh maddelerini oluşturduk TÜBİTAK Butalda. Daha sonra ayrıca bunun Nano Partikül çalışmaları içinde Eskişehir Anadolu Üniversitesinde çalıştık ve en son elde ettiğimiz bu zırh maddelerimizi gama radyasyon testinde kullanmak için Uludağ Üniversitesinin nükleer fizik bölümünde çalıştık. Geçmişe baktığımız zaman çok yakın zamanlarda da gördüğümüz gibi bizim ülkemizde yeni yeni uzay mekikleri daha sonra uydu sistemleri oluşturulmaya başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) çıkardığı en son yasalara göre, yeni yasalara göre de bu yapılan uyduların yüzde 70 yüzde 80 oranının milli olması zorunlu. Fakat ne yazık ki ne kurşuna baktığımızda ne alüminyuma baktığımız zaman rezerv bakımından Türkiyede çok az bulunduğunu görüyoruz ve yüzde 70 oranında bulunan, yüzde 70i ülkemizde bulunan bu alfa sepiyolit yani lületaşı maddemizi de inşallah bu bizim için yeni bir umut olacaktır.
LÜLETAŞINI SÜS EŞYASI DIŞINDA İLK OLARAK RADYASYON KONUSUNDA KULLANDIK
Proje kapsamında patent başvurusunda ilk aşamayı geçtiklerini aktaran Gergin, projenin ilk aşamasında havacılık alanında da alüminyum yerine yerli malzeme kullanma ihtimalinin kendilerini heyecanlandırdığını belirtti. Gergin sözlerine şöyle devam etti:
Maalesef bu milli değerimiz daha önceki zamanlara baktığımız zamanda süs eşyası, pipo ağızlığı dışında hiçbir yerde kullanılmamış. Bizde bu çalışmamızda ilk defa olarak yüzde 70 oranında ülkemizde bulunan sepiyoliti ilk defa olarak radyasyon konusunda kullandık. Daha sonra radyasyon testi sonuçlarında elde ettiğimiz başarılı sonuçlarla birlikte de patentimizi başvurduk ve şuanda patentimizin ilk aşamasını geçmiş bulunmaktayız. Projemizin ilk başında anlattığımız gibi; Aslında bizi bu alanda heyecanlandıran şeylerden biri de kendi çalışma alanımız olan havacılıktı. Havacılıkta ve uzayda bunu gördüğümüzde radyasyondan korunmada alüminyum kullanılmakta, uyduları kullanmada alüminyum kullanılmakta. Ve aslında bizim de ilerde, beklide bir astronot olarak bu radyasyondan korunmada, belki de bizim için bu uyduları kaplamada alfa sipiyolit maddemiz lületaşımız yeni bir çığır açabilecek, yeni bir umut olabilecek. Onun dışında uçak kanopilerinde ondan sonra radyasyon tutucu boylarda, sağlık alanlarında kullanılan bu yeleklerde kıyafet olarak ülkemize ve dünyamıza yeni bir kaynak olarak getirilebilir.
Devir Patent Tescil Ofisi.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o Read more »
blogs
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!