AB'de tescil edilen Antep baklavası ve Aydın incirinden sonra Malatya kayısısı, Afyon sucuğu, Afyon pastırması, İnegöl köfte, Aydın kestanesi de tescil için bekliyor.
Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) verilerine göre, Türkiye'de 187 tescilli coğrafi işaret bulunuyor.
Bunlardan Antep baklavası ve Aydın inciri, AB'de tescil edildi.
Türkiye'de tescilli olan Malatya kayısısı, Afyon sucuğu, Afyon pastırması, İnegöl köfte, Aydın kestanesinin de AB Komisyonu nezdinde tesciline yönelik işlemler sürüyor.
Son yıllarda Türkiye'deki coğrafi işaret potansiyelinin ortaya çıkarılması amacıyla TPE, kalkınma ajansları ve sivil toplum kuruluşları işbirliğinde gerçekleştirilen farkındalık faaliyetleri sonucu, coğrafi işaret korumasına olan talep de arttı.
TPE'ye, 225 ürünle ilgili coğrafi işaret tescil başvurusu yapıldı.
Bu artışlar beraberinde yeni bir daire başkanlığı kurulmasını da gündeme getirdi.
TBMM Sanayi Komisyonunda görüşülen Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı ile gelecek dönemde önemli artış göstermesi beklenen coğrafi işaret başvurularının, Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığında yürütülmesi öngörülüyor.
TPE bünyesinde kurulacak Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığı, coğrafi işaretlerin tescil işlemlerinin yanı sıra geleneksel ürün adlarının tescilini de değerlendirecek.
Patent, marka ve tasarım başvurularında artış
Bu arada TPE verileri, sınai mülkiyet başvuru sayılarındaki artışı da ortaya koydu.
Buna göre, patent başvurularında 13 kat, marka başvurularında 3 kat ve tasarım başvurularında 2 kat artış oldu.
Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatınca yayımlanan Dünya Fikri Mülkiyet Göstergesi Raporu'na göre de Türkiye, dünyada ulusal düzeyde patent başvurunda 15'inci, marka başvurusunda 6'ncı, tasarım başvurusunda 4'üncü sırada yer alıyor.:
Devir Patent Tescil Ofisi.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o Read more »
blogs
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!