Tüketiciye yedek parça kolaylığı geliyor. Yan sanayii ürüne orijinal görünüm kazandırmak için otomobil kapısı, motor bloku ve tampon gibi bölümlerde yedek parça üretebilecek. Bu ürünlerin kullanımı patent ihlali sayılmayacak.
Türk Patent Enstitüsü (TPE), tüketiciyi korumak amacıyla yedek parça kullanımının yoğun olduğu sektörlere yönelik önemli bir adım atıyor. Birleşik bir ürüne bağımlı olan parçaların, orijinal görünümü kazandırmak üzere onarım amacıyla kullanılması, tasarım hakkının ihlali sayılmayacak.
KORUMA DIŞINDA TUTULACAK
Bu da ana üretici dışındaki üreticilerin de orijinal görünümlü parça üretebilmesinin önünü açacak. Böylece, orijinal parça kullanım sıkıntılarının aşılması ve yedek parça fiyatlarının ucuzlaması bekleniyor. Ekonomi Koordinasyon Kurulunda onaylanan ve TPE tarafından hazırlanan Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı Taslağı ile pek çok tüketicinin mağduriyet yaşadığı yedek parça sorununa çözüm getirilecek.
TPEnin Avrupa Birliği (AB) mevzuatı ve geçmiş yargı kararlarına dayanarak hazırladığı düzenlemeye göre, bütünleşik bir ürünün parçaları artık patent koruması dışında tutulacak. Otomobil kapısı, motor bloku ya da tampon gibi bölümlerde yedek parçaların, ürüne orijinal görünümünü kazandırmak üzere onarımda kullanımı, patent ihlali sayılmayacak. Hak sahibi, yeni model olarak üretilen bir üründe, tasarım haklarını kullanabilecek. Bu düzenleme, yan sanayinin de önünü açacak. Bir araca orijinal görünüm kazandırmak için yedek parça üretilmesi ve kullanılması artık mümkün olacak.
TASARIMA DÜNYADA YENİ OLMA ŞARTI
Taslağa göre tescil edilmek için başvurulan tasarımlara, yenilik incelemesi yapılacak. Tasarımlar, yeni ve ayırt edici olma şartlarını taşımak zorunda olacak. Aksi halde tasarım tescili iptal edilecek. Tasarımın dünyanın hiçbir yerinde daha önceden bilinmemesi şartı aranacak. Tescil süreci dışında, tescil işlemi tamamlanmış bir patent için de itiraz hakkı getirilecek. Taslakla birlikte patent ihlaline de ağır cezalar getirilmesi gündemde.
PATENT İHLALİNE AĞIR CEZALAR GELİYOR
Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ile patent ihlalinde uygulanacak yaptırımlar konusunda yasal boşluk oluşmuştu. Taslakta 2 yıldan 4 yıla kadar hapis, 27 milyardan 46 milyar TLye kadar ağır para cezası öngörüldü.
COGRAFİ İŞARETE AMBLEM
Taslağa göre, coğrafi işaret tescil maliyetleri azaltılırken, süreçleri kısaltılacak. İlan ücreti de kaldırılacak. Coğrafi işarete de amblem zorunluluğu geliyor. Tescil edilmiş coğrafi işaretin kullanım hakkına sahip olan kişiler, ambalajın üzerinde enstitü tarafından oluşturulan amblemi kullanabilecek. Üniversitelerdeki buluş potansiyelinin ortaya çıkarılması ve ekonomiye kazandırılması amacıyla akademisyen ya da öğrencilerin buluşlarının hak sahibi üniversiteler olacak. Kamu kurumlarında geliştirilen buluştan elde edilen gelirin üçte biri buluşçuya kalacak. İşçiler tarafından geliştirilen buluş hakkı da işverene ait olacak.
Devir Patent Tescil Ofisi.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o Read more »
blogs
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!