Sanayicisinden girişimci ve tasarımcısına kadar geniş bir kesim, bu ayın sonunda çıkması beklenen Türkiyenin ilk sınai mülkiyet kanunu için gün sayıyor. Marka tacirliğinin önüne geçecek düzenleme ile tescil başvuruları artacak. Kanunla işçisinden üniversite hocasına Ar-Ge projelerinde katkısı olanlara da telif hakkı sağlanacak.
Artık kullanmadığı halde kimse 40-50 markaya elinde bulunduramayacak. 7 yıl boyunca kullanılmayan markaların iptalini düzenleyen ve taklit ürünlere ağır yaptırımlar getiren komisyonlardan geçen düzenleme Meclis Genel Kurulu'nda. Marka tüccarlığının önüne geçecek düzenlemeyle Türk Patent Enstitüsü'nün adı Türk Patent ve Marka Kurumu olarak değişiyor. 1995'te çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameyle idare edilen sektör; yeni düzenlemeyle ilk kez bir Sınai Mülkiyet Kanunu'na kavuşacak. Yeni kanunla tasarım ilan süreçlerinde süre 6 aydan 3 aya, marka ilan süreçlerinde ise 1 yıldan 4 aya inecek. Tescilden kaynaklanan gelir dağılımı da daha dengeli olacak.
TAKLİT ÜRÜNE AĞIR CEZA
Bu ayın sonuna kadar çıkması beklenen yeni kanun tasarı, ticari yaşamın sinai mülkiyet alanını güvence altına alan pek çok yeniliği de içeriyor. Söz konusu kanun ile otomotiv sektöründe eşdeğer parça üretiminin önü açılacak. Akredite olmak şartıyla yedek parça üreticileri, araç parçalarını üretip satabilecekler. Bu şekilde piyasadaki yedek parça fiyatlarının ucuzlaması da sağlanacak. Taklit ürünler ise cezasız kalmayacak. Taklit durumunda 1 yıldan 3 yıla kadar paraya çevrilemeyecek cezalar geliyor. Bu malların imha süreci de hızlanıyor.
TÜM KESİMLERE AR-GE TEŞVİKİ
Söz konusu kanun tasarısı sayesinde, yükseköğretim kurumlarında geliştirilecek buluşların sahibi de artık yükseköğretim kurumları olacak; fakat gelirler paylaşılacak. Elde edilen gelirin en az üçte biri, buluşu yapan öğretim elamanına, üçte biri teknokente, kalanı ise rektörlüğe verilecek. Fabrikalarda gerçekleşen buluş ve tasarımda işçinin katkısı varsa buluş ve tasarımdan elde edilen gelirden işçi de gelir elde edebilecek. Böylece hem öğretim elemanları hem de işçiler, Ar-Ge'ye teşvik edilecek.
Devir Patent Tescil Ofisi.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o Read more »
blogs
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!