Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) 2015'te 38 bin 665 yerli endüstriyel tasarım başvurusu yapılırken İstanbul, 15 bini aşan başvuru sayısıyla dikkati çekti.
"Türkiye'nin Endüstriyel Tasarım Haritası"na göre, Türk tasarımcıların enstitüye başvuru sayısı bir önceki yıla göre yüzde 6,11 azalarak 38 bin 655 oldu. Tasarım için TPE'ye yapılan dosya başvurusu ise yüzde 1,22 azalarak 8 bin 291'e geriledi.
Hem dosya hem de tasarım başvuru sayısı açısından İstanbul açık ara önde geldi. İstanbul, 2015'te yapılan 15 bin 296 yerli endüstriyel tasarım başvurusu ile listede ikinci sırada bulunan ili 3'e katladı. Listenin ikinci sırasındaki Gaziantep'ten yapılan dosya başvurusu ise 3 bin 584'e ulaştı.
Gaziantep ikinci, Bursa üçüncü sırada
Başvuruda sayısında ön plana sanayisi gelişmiş şehirlerin çıktığı görüldü. Yerli endüstriyel tasarım başvurularında ikinci sırayı, 4 bin 534 ile Gaziantep izlerken, üçüncü sıraya 3 bin 387 başvuruyla Bursa yerleşti.
Geçen yıl ilk 10'a giren iller arasında 2 bin 938 başvuruyla Kayseri dördüncü, 2 bin 921 başvuruyla Ankara beşinci, 2 bin 245 başvuruyla İzmir altıncı, bin 451 başvuruyla Konya yedinci, 557 başvuruyla Kırklareli sekizinci, 480 başvuruyla Denizli dokuzuncu, 454 başvuruyla da Antalya onuncu sırada yer aldı.
İlk 10'daki şehirlerle 100 başvuru sayısını aşan il sayısı 26'da kaldı.
Marmara'yı Akdeniz Bölgesi takip etti
TPE'ye geçen yıl endüstriyel tasarım başvurusu için en çok müracaat Marmara'dan geldi. Marmara Bölgesi'nden yapılan başvuruların sayısı 20 bin 130 oldu. Marmara'yı, 5 bin 436 ile Akdeniz Bölgesi izledi.
Gaziantep'in başı çektiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi 4 bin 629 başvuruyla üçüncü, İç Anadolu 4 bin 126 ile dördüncü, Ege 3 bin 719 ile beşinci sırada yer aldı.
Karadeniz Bölgesi'nden 597 başvuru yapılırken Doğu Anadolu Bölgesi'nden başvuru sayısı ise 100'ü bile bulmadı, 28'de kaldı.
12 il "sıfır çekti"
Tasarım başvurusunda, Adıyaman, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Hakkari, Kars, Muş, Tunceli, Yozgat, Kırıkkale, Ardahan ve Karabük olmak üzere 12 il "sıfır" çekti.
Ağrı, Artvin, Iğdır ve Siirt'ten başvuru sayısı 1'de kalırken, Mardin ve Şırnak'tan "ikişer", Kastamonu, Rize, Sinop ve Osmaniye'den "üçer" tasarım müracaatında bulunuldu.
Endüstriyel tasarım başvurusu gerçekleştirilen illerin müracaat sayılarına göre sıralaması şu şekilde oluştu.
Devir Patent Tescil Ofisi
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o Read more »
blogs
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!