Bugünümüze kadar nasıl geldiklerini bilmeden de olsa belli markaları seçiyor, kullanıyor, tüketiyor hayatımızın bir parçası haline getiriyoruz.
Ancak tanınmamış bir üründen küresel bir markaya dönüşme süreci oldukça uzun ve sayısız zorluklarla dolu bir yol. İşte günümüzün en tanınmış markalarından hikâyeler:
MC DONALDS
Dick ve Mac McDonalds, 1940 yılında Kaliforniyada McDonalds otomobillere yemek servisi yapan Bar-BQue adında bir restoran açtı. 1954te mikser satan Ray Kroc restoranın ne kadar iyi iş yaptığını gördü ve çok etkilendi. McDonalds kardeşlerin acenteler kurmak istediklerini öğrenen Kroc bu işe ilgi duydu. Kroc 1955te Amerikada İllinois Eyaletinde ilk dükkânı açtı. 1961de her restoranın aynı tadı sunması amacıyla Hamburger Üniversitesi açıldı. 1962de Coloradodaki McDonalds, restoranın içinde yemek servisi yapmaya başladı. 1969da bugün McDonalds amblemi olan altın renkli ve kavisli M yaratıldı.Bugün ise 118den fazla ülkede, 32 binden fazla McDonalds bulunuyor.
NIKE
Oregan Üniversitesindeki spor koçu Bill Bowerman , öğrencilerinin daha başarılı olması için spor ayakkabılarının en yenilerini takip ediyordu. Koç Bowerman, antrenörü olduğu MBA öğrencisi Phil Knighta Japon Tiger markasına kendi ürettiği tasarımları sunmak için ortaklık teklif etti. Böylece yapılan anlaşmayla 1964 yılında Tigerın gönderdiği 300 ayakkabıyı Knight satmaya çalışırken, Bowerman de bu ayakkabıların nasıl daha hafif ve daha iyi üretilebileceğini bulmaya çalışıyordu. İşte Nike markasının kuruluşu böyle başladı. Kendisi de bir koşucu olan Jeff Johnson, Knight ve Bowermanın kurmuş olduğu şirkete çalışan olarak girdi. Johnson 1971 yılında marka için Nike ismini bulan kişi oldu.
LOUIS VUITTON
1854 yılında kurulmuş olan Fransız moda evi Louis Vuitton, ismini 1821 yılında Fransada doğan Louis Vuittondan alıyor.n Evinin bulunduğu yer ile Paris arası 400 kilometre olan Louis bu yolu yürüyerek gidiyordu. Yol boyunca seyahatini finanse edebilmek için değişik işlerde çalışan Louis, seçkin valiz imalatçısı ailelerin evlerinde çırak olarak çalıştı. Peter Chao işinde başarılı olan Louisyi karısının yanında çalışması için gönderdi ve böylece Louis Fransız Kraliyet Ailesinden kaliteli seyahat çantaları nasıl olmalı öğrenmeye başladı. LV Co. adıyla kendi valizlerini öğrendiği bilgilerle üretmeye başladı. Louis Vuittonun ilk dükkânı 1885 yılında Londrada açıldı.
COCA COLA
Coca Cola, 1886da John Pemberton isimli bir eczacının deneyiyle üretildi. Karamel rengindeki karışım, karbonatlı su ile karıştırılarak 5 sentten satılmaya başlandı. Coca Colanın isim babası Pembertonun muhasebecisi F. Robinson oldu. İşadamı Joseph Biedenharnın Coca Colayı şişeleyerek satma fikriyle,1899da 1 dolara satılmaya başlandı. Taklitlerinin önüne geçmek amacıyla karanlıkta da tanınabilen şişe bir yarışmayla üretildi.
IKEA
IKEAnın adı, İsveçli kurucusunun isminin baş harfleri olan I ve K ile büyüdüğü yer olan Elmtaryd Çiftliği (E) ve Agunnaryd (A) Köyünden geliyor. Ingvar Kampradın evinin yakınındaki ormanda üretilen mobilyalar 1948de satılmaya başlandı ve IKEA böylece mobilya üretimine girmiş oldu. 1956da bir masanın arabaya sığdırabilmek için bacaklarının sökülmesiyle, IKEAnın evde müşterilerin kendi montajlarını yapma konsepti doğdu.
APPLE
Apple, 1976 yılında Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronals Wayne tarafından, kişisel bilgisayar (PC) kiti satmak amacıyla kuruldu. Elmanın kirazla karıştırılmasını engellemek için ısırılmış elma logosunu kullanan Apple, ilk çıktığında kurucularından Jobs ve Wayneın tasarladığı, elma ağacının altında oturan Isaac Newtonun resmedildiği logoyu kullanıyordu.
H&M
1947 yılında Erling Persson tarafından İsveçte Hennes adıyla açılan mağazada sadece kadın kıyafetleri satılıyordu. Markanın ismi olan Hennes hers (İngilizce kadınlar için onunki anlamında) anlamına geliyordu. Persson 1968 yılında Stockholmde av malzemeleri satan Mauritz Widforss adındaki mağazayı satın alarak, erkek kıyafetlerini de sattığı ürünlere eklemiş oldu. Bundan sonra mağazanın adı Hennes & Mauritz (H&M) olarak değiştirildi.
PEPSI
Pepsi Colanın da geçmişinde Caleb Bradham isimli bir eczacı var. 1898de üretilen içecek karbonlu su, kola yemişi, vanilya ve ender rastlanan yağlarını içeriyordu. Müşteriler bu karışıma Brads Drink (Bradin İçeceği) diyorlardı fakat Brad bu adı Pepsi Cola olarak değiştirdi. 1902 yılında Pepsi-Cola şirketi Bradin eczanesinin arka odalarında kurulmuş oldu. 2. Dünya Savaşı yıllarına gelindiğinde Pepsi Cola vatansever reklam kampanyalarıyla ününü artırdı.
GOOGLE
Amerikalı iki üniversite öğrencisi L. Page ve S. Brin, internetteki verilerin sınıflandırılarak bilgiye ulaşılmasını kolaylaştırmak konusunda hemfikirdi. 1998de 3 kişiden oluşan şirketin merkezi bir evin garajıydı ve aynı yıl PC Magazinein en iyi 100 internet sitesi sıralamasına giren Google kurulmuş oldu. Yazar D.A. Vise, Googolun yanlış yazılması sonucu Google isminin ortaya çıktığını belirtiyor. Googol matematikte 10 üzeri 100e, yani 1 googol 1 rakamının yanına 100 tane sıfır eklenince oluşan sayıya eşit.
HONDA
Alaylı bir mühendis olan Soichiro Honda, Toyotaya kendi piston tasarımlarını satıyordu. 2. Dünya Savaşında petrolün kısıtlı olması nedeniyle arabasını kullanamayan Hondanın bisikletine küçük bir motor takma fikri çok ilgi topladı. 1946 yılında motosiklet motoru üretimi yapmak amacıyla Honda Teknik Araştırma Enstitüsünü kurdu. 1949 yılında Honda Motor şirketi doğdu ve Honda markalı ilk otomobil 1963 yılında üretildi.
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o Read more »
blogs
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!