Alanya'da yaşayan Cevdet Görücü, badem kahvesine patent aldı.
Alanya ilçesinde yaşayan Cevdet Görücü, badem kahvesine patent aldı.
İlçede yöresel ev yemekleri yapan bir restoranı bulunan Cevdet Görücü, 2 yıllık uğraşının ardından Alanya kültürüne has badem kahvesinin patentinin sahibi oldu.
Badem kahvesinin patentini "Cevdet Efendi Badem Kahvesi" olarak tescilleyen Görücü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alanya'nın kültürüne sahip çıkmak istediğini söyledi.
Bunun için 17 Ocak 2013'te Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduğunu belirten Görücü, 20 Ocak 2015'te de başvurusunun tescil edildiğini anlattı.
Alanya'nın Osmanlı tarihinden gelen badem kahvesinin patentini aldığı için mutlu olduğunu dile getiren Görücü, "Yunanlılar baklavaya sahip çıkmak istediler. Ben de badem kahvesini başka yerlere kaptırmamak adına isim hakkını aldım" dedi.
Badem kahvesinin Alanya'da atalarının yaptığı bir kış içeceği olduğunu kaydeden Görücü, şöyle devam etti:
"Badem kahvesini Alanya'nın yaylalarında yetişen bademlerden yaparız. Ağaçlardan toplanan bademler, yağı çıkana kadar havanda dövülür. Türk kahvesinde olduğu gibi badem kahvesini de su veya sütle kaynatırız. Ben dedemden öğrendiğim şekliyle kahveyi müşterilerime sunuyorum. Dedem bir çorba kaşığı badem ezmesini bir bardak süt, bir çorba kaşığı bal ve bir yumurta sarısı ile karıştırıyor, sonra da Türk kahvesinin hazırlanışı gibi yapıyordu. Uzun yıllardır ben de bu şekilde müşterilerimize tattırıyorum."
Badem kahvesini içenlerin oldukça beğendiğini vurgulayan Görücü, kahvenin solunum yollarına ve bademciklere iyi geldiğini savundu.
Yurtiçi ve yurtdışına da gönderiyor
Görücü, iş yerine gelenlere yemek sonrası sunduğu badem kahvesini yurtiçinin yanı sıra yurtdışına da gönderdiğini ifade ederek, "Almanya, Hollanda, Danimarka, Norveç veRusya'ya bu kahveyi gönderiyorum. Şu anda ticari bir değere sahip değil ama önceliğim paradan çok Alanya'nın kültürüne sahip çıkmak. Bunu yaşatırsam kendimi şanslı ve başarılı hissederim" şeklinde konuştu.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o Read more »
blogs
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!