ABD Anayasa Mahkemesi, teknoloji devleri Apple ile Samsung arasındaki cep telefonu dizaynı hakkındaki patent davasında Samsung lehine karar verdi.
Amerikalı teknoloji şirketi Apple, iPhone cep telefonlarının dizaynının Samsung tarafından kopya edildiği iddiasıyla Güney Koreli firmaya 2011 yılında dava açmıştı.
Apple, Samsung'un patent haklarını ihlal ettiğini iddia ederek, Güney Koreli firmanın bugüne kadar tüketicilere sattığı cep telefonlarından elde edilen gelirin karşılığı olarak tazminat talep etmişti.
ABD'de iki bölge mahkemesi Apple'ı haklı bulduktan sonra, Samsung'un 399 milyon dolar tazminat ödemesine karar vermiş, Güney Koreli firma ise söz konusu tutarın daha az olması gerektiğini iddia ederek tazminatın yeniden hesaplanması için davayı ABD Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.
Anayasa Mahkemesi Yargıcı Sonia Sotomayor, bugün yaptığı açıklamada, "Patent kanunu, tüketicilere satılan ürünleri ve bu ürünlerin parçalarını kapsayacak kadar geniş" ifadesini kullanarak, cep telefonları gibi "Çok parçalı yüksek teknoloji ürünlerinde, tazminatların, tüketicilere satılan nihai ürünler üzerinden değil, ürünün parçaları üzerinden" hesaplanması gerektiği yorumunda bulundu.
Sotomayor, Samsung'un ödemesi gereken tazminat tutarının nihai ürün üzerinden değil, patent haklarını ihlal eden telefon parçaları üzerinden tekrar hesaplanması için davayı bir alt merci olan federal mahkemeye iletti.
Uzmanlar, kararın Samsung tarafından zafer olduğunu belirterek, Güney Koreli şirketin ödeyeceği tazminatın 399 milyon doların altına olacağını ifade ediyor.
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o Read more »
blogs
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!