Zeybek ve horon artık marka oluyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yeni düzenlemeye imza atıyor. Türkiye’nin kendine özgü dansları ola harmandalı, zeybek, horon gibi danslar marka haline gelecek. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, şarkıcı ve dansçılar için yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Artık ses ve hareketlere marka olarak tescil imkanı geliyor. Türkiye’nin kendine özgü dansları olan harmandalı, zeybek, horon gibi danslar artık marka haline gelecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Patent Kanun Tasarısı’na son şeklini veriyor. Tasarıda yer alan ayrıntılar şöyle: 

HUKUKİ KORUMA ANLAYIŞI 

- Patent kalitesi arttırılacak. Cezai yerine hukuki koruma anlayışıyla patentlerin daha etkin korunması sağlanacak.

-Patent verilme süresi asgari 17 aydan 7 aya, azami 42 aydan 27 aya indirilecek. - Üniversitelerdeki buluşların hak sahipliği üniversitelere bırakılacak. Ancak patentin ticarileşmesi durumunda gelirin asgari üçte biri buluş sahibine verilecek.

- Ses ve hareket gibi yeni marka türlerine tescil imkanı getirilecek.

- Başvuruların ilan süresi 3 aydan 2 aya düşürülecek.

- Türk Patent Enstitüsü (TPE), kullanılmayan markaları iptal edebilecek.

- Arabuluculuk etkinleştirilecek.

Taklit ürün imha edilecek 

- Tekstil, giyim, ambalaj gibi modası hızlı değişen sektörlere tescilsiz koruma imkanı getirilecek. ? Öğretim elemanlarının yaptığı tasarımların hakkı üniversitelere verilecek. 
- Ancak tasarım başarıyla ticarileşirse gelirin asgari yarısı tasarımcının olacak. 

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent