TÜBİTAK BİLGEM ve Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) iş birliğiyle milimetre boyutuna kadar küçültülebilen yeni nesil motor üretildi.
TÜBİTAK, BİLGEM ve GTÜ tarafından yüksek teknoloji ürünleri geliştirmek amacıyla ilk defa tasarlanan "yeni nesil minyatür motor", uzay araçları ve uydular, robotik ve otomasyon sistemleri, MR cihazları ve endoskopi gibi tıbbi uygulamalar, yeni nesil akıllı cep telefonları gibi kitlesel iletişim cihazlarında küçük boyutlu, hafif, gürültüsüz ve manyetik alanlardan etkilenmeyen yeni motor tasarımları ihtiyaçlarını karşılayabilir.
Yeni nesil ultrasonik motorlar, Doç. Dr. Ebru Menşur Alkoy'dan oluşan araştırma ekibi tarafından tasarlandı.
Alkoy, standart elektrik motorlarına alternatif olarak minyatür boyutlarda üretim ve motora üstün özellik kazandırma amacıyla geliştirdikleri seramiği 4 kişilik ekiple 18 ayda tamamladıklarını belirtti.
'DÜNYA'DA ÖRNEĞİ YOK'
Bu seramiği yeni nesil bir motor tasarımıyla bir araya getirdiklerini anlatan Alkoy, şöyle devam etti:
"Sadece Türkiye'de değil dünyada da örneği olmayan, literatürde ve bilimsel camiada bir ilk olan bir motor tasarımı ortaya çıkardık. Projede güzel sonuçlar elde ettik. Bu motor, minyatürleştirilmesi planlanan, bir santimetrenin altında boyutlara indirilebilmektedir. Mikro elektromekanik (robotik) sistemler dediğimiz birtakım sistemlerde kullanılabilir. Dijital kameralar, cep telefonlarında kullanılabilir. Bu motorların diğer özelliği manyetik alan yapmıyorlar. Manyetik alandan etkilenmiyorlar. Örneğin MR cihazlarında yüksek manyetik alanlar söz konusu. Normal bir motorla bazı şeyleri çalıştırmanız mümkün olmuyor. Dolayısıyla burada, ultrasonik motoru yani manyetik alandan etkilenmeyen bir motoru kullanıyorsunuz."
'SESSİZ ÇALIŞIYOR'
Alkoy, minyatür motorların daha küçük boyutlarda, birkaç milimetre boyutuna indirilip direk damar içerisinde bir takım tıbbi işlemler yapılmasında, endoskopide kullanılabileceğini vurgulayarak, "Bu motorların bir avantajı da normal elektrik motorlarını çalıştırdığınız zaman motorun belli bir güce ulaşması belli bir zaman alır, belli bir zamanda gücü düşer. Bu motorlar ise aç kapa mantığı ile çalışıyor. Açtığınızda tüm güçle çalışıyor, kapattığınızda kilitleyebiliyorsunuz. Ayrıca ses yapmıyor, sessiz çalışıyor. 'Ultrasonik' derken kulağın duyamayacağı frekansta çalışıyor. Boyutları küçüldüğünde verimleri düşmüyor." şeklinde konuştu.
'UZAY ARAÇLARINDA KULLANILABİLİR'
Alkoy, sadece laboratuvarda çalışmadıklarını, Ar-Ge'de birtakım uygulamalara dönük cihazlar geliştirdiklerine dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Türkiye'de yerli ve millileştirme projeleri var. Özellikle savunma sanayisini kimseye bağımlı olmamak için yerlileştirmek gerekir. Bu çalışmalarla bizde buna destek sağlıyoruz. Ultrasonik motor böyle bir uygulamada kullanılabilir. ASELSAN'dan, savunma sanayisiyle uğraşan firmalardan geldiler. Projemizle ilgili bilgi aldılar. Bu projemiz savunma sanayisinde, insansız hava araçlarında, uzay araçları ve uydularda kullanılabilir."
Devir Patent Tescil Ofisi.