Türkiye Coğrafi İşaretlerle Markalaşıyor.
"Türkiye coğrafi işaretlerle markalaşmaya devam ediyor"Bakan Işık, "Coğrafi işaretlerle yerel değerlerin korunması yönündeki hareketlilik 2015 yılında da sürdü, geçen yıl 49 coğrafi işaret ve 7 tescil başvurusu yapıldı" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, coğrafi işaretlerle yerel değerlerin korunması yönündeki hareketliliğin 2015 yılında da sürdüğünü ve 49 coğrafi işaret ile 7 tescil başvurusu yapıldığını belirterek, "Bu rakamlarla birlikte tescilli coğrafi işaret sayısı 187'ye ulaştı, 208 başvurunun işlemleri ise devam ediyor. Türkiye coğrafi işaretlerle markalaşmaya devam ediyor" dedi.
 
Bakan Işık, AA muhabirine, Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yapılan coğrafi işaret başvuruları ve tescil sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu.
 
Coğrafi işaretlerin, yöresel ürünlerin geleneksel özellik ve kalitelerinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasını sağladığını belirten Işık, aynı zamanda bölgelerine ve üreticilerine marka değeri ve dolayısıyla da ekonomik değer kazandırdığını söyledi. Bu konuda paydaşlar arası iş birliğinin önemine işaret eden Işık, ilgili kurum ve kuruluşlara da önemli sorumluluklar düştüğünü vurguladı.
 
Işık, coğrafi işaretli ürünlerden elde edilen katma değerin artırılmasıyla kalkınma sürecine destek sağlanmasının amaçlandığını ifade etti.
 
"Aydın incirine AB nezdinde koruma yolda"
 
Coğrafi işaretlerle yerel değerlerin korunması yönündeki hareketliliğin 2015 yılında da sürdüğünü vurgulayan Işık, "Geçen yıl 49 coğrafi işaret ve 7 tescil başvurusu yapıldı. Bu rakamlarla birlikte tescilli coğrafi işaret sayısı 187'ye ulaştı, 208 başvurunun işlemleri ise devam ediyor. Türkiye coğrafi işaretlerle markalaşmaya devam ediyor" diye konuştu.
 
Işık, Balıkesir Höşmerim Tatlısı, Tokat Kebabı, Edremit  Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Kars Kaşarı, Eflani Çember Bezi, Oltu Taşı ve Kilis Katmeri için yapılan coğrafi işaret başvurularının tescil edildiğini bildirdi.
 
AB nezdinde tescil edilen coğrafi işaretlerin, Türkiye'nin uluslararası markalaşmasında büyük önem taşıdığına dikkati çeken Işık, geçen yıl Aydın İnciri ve Aydın Kestanesi için AB nezdinde coğrafi işaret başvurusunda bulunulduğunu aktardı. Bunlardan Aydın İnciri'nin ilanının AB Gazetesinde yayınlandığına değinen Işık, 6 aylık yayın süresi sona erdiğinde Aydın İnciri'nin AB tescilli Coğrafi İşaret sıfatı kazanacağını ifade etti.
 
Işık, Antep Baklavası'nın AB nezdinde tescilli coğrafi işaret olduğunu ve Aydın Kestanesi’ne ilaveten İnegöl Köfte, Malatya Kayısısı, Afyon Sucuğu ile Afyon Pastırması başvurusu incelemelerinin de sürdüğünü söyledi.
 
"Daha çok coğrafi işaret başvurusu yapın"
 
Tescile konu ürünün üreticisi olan gerçek veya tüzel kişiler, tüketici dernekleri, konu ve coğrafi yöreyle ilgili kamu kuruluşlarının coğrafi işaret başvurusu yapabileceğini belirten Işık, bu konuda ilgililerin ihtiyaç duyduğu eğitim, bilgilendirme ve danışmanlık desteklerini TPE'nin sağladığını dile getirdi.
 
Işık, Türkiye'nin yöresel değerler açısından çok zengin olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
 
"Ülkemizde daha yapılacak çok sayıda başvuru ve tescillenecek coğrafi işaret var. Türkiye'nin dünya marka pazarındaki yerini sağlamlaştırması ve büyütmesi için TPE'nin yürüttüğü çalışmalar artarak devam etmeli. Bunun için de daha çok coğrafi işaret başvurusu yapılmalı. Ülke olarak yöresel değerlerimizi uluslararası camiada kabul gören değerlere dönüştürerek, ulusal ekonomimize katkı sağlayan bir düzeye getirmeyi hedefliyoruz." 
 
Geçen yıl yapılan coğrafi işaret başvuruları şöyle sıralandı:
 
1

Marmara Adası Mermeri

2

Ağın Leblebisi

3

Antep Kutnu Kumaşı

4

Antep Katmeri

5

Adıyaman Etsiz Çiğ Köfte

6

Urfa Yağı

7

Uşak Tarhanası

8

Uluborlu Banağı

9

Göynük Bombay Fasulye

10

Göynük Tokalı Örtme

11

Antep Beyranı

12

Gemlik Zeytinyağı

13

Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri

14

Ahlat Bastonu

15

Akşehir Hersesi

16

Akşehir Peynir Baklavası

17

Antep Yuvarlaması

18

Ankara Keçisi Oğlağı Eti

19

Gümüldür Mandalinası (Mandarini)

20

Mersin Harnup Pekmezi

21

Alanya Yenidünyası

22

Alanya Avokadosu

23

Bursa İpeği

24

Gebze Bayram Çöreği

25

Gülnar Çavşir Balı

26

Gülnar Kuş Üzümü

27

Gülnar Leklek Fasulyesi

28

Akçakoca Fındığı

29

Vezirköprü Semaveri

30

Kazaziye İşlemesi

31

Gölbaşı Peygamber Üzümü

32

Antep Şiveydizi

33

Mut Zeytinyağı

34

Nallıhan İğne Oyası

35

Karacasu Pidesi

36

Yarımada Hurma Zeytini

37

Nallıhan Örtmesi

38

Mezopotamya Bulguru

39

Karavu Konsantresi

40

Kızılcık Tarhanası

41

Kozalak Reçeli

42

Bergama Tulum Peyniri

43

Bolu Dağ Çileği Reçeli

44

Yakakent Mantısı

45

Tut Dutu

46

Tut Dut Pekmezi

47       

Kilis Zeytinyağı 

48

Urfa Peyniri

49

Antep Peyniri

Devir Patent Marka Tescil Ofisi
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent