Teknoloji ve İnovasyonun Atası Nikola Tesla
Sahibi olduğu 700 patentle dünyanın en fazla patentine sahip olan Nikola Tesla’nın ölüm günü. 7 Ocak 1943'dür. Manhattan’da ölen Tesla’nın pek çok icadı olmasaydı, bugün pek çok teknolojiye aşina olamayacaktık. Zamanında değeri bilinmeyen Tesla’nın icatlarına göz attığımızda günümüzdeki teknolojinin gerçek atasının Tesla olduğunu görebiliriz.
1-Alternatif Akım
Edison’ın o dönem icat ettiği DC(Direct Current-Doğru Akım)’a oranla daha güvenli olan AC(Alternative Current) aynı zamanda uzun mesafelerde gerilimi de kaybetmiyordu. Doğru Akım’da gerilimin azalmaması adına kısa mesafeler içerisinde çok fazla jeneratör ve kablo olması gerektiğinden eğer elektrik dağıtımında Tesla’nın Alternatif Akımı yerine, Doğru Akım kullanılsaydı büyük ihtimalle hala bol kablolu bir dünyada yaşayacaktık.

2-Işık
Tesla, elbette ışığı icat etmedi ama ışın nasıl üretilip dağıtılabileceği konusundaki fikirleri geceleri aydınlıkta oturabilmemizi sağladı diyebiliriz. Sanayi floresan lambaları üretmeye başlamadan tam 40 yıl önce, Tesla zaten bu lambaları icat etmiş ve laboratuvarında kullanmaya başlamıştı.

3-X-Ray Işınları
Nikola Tesla, kendi icadı olan Tesla Bobini sayesinde günümüzde bile elde edilmesi çok zor olan 135 milyon voltluk enerjiyi potansiyel olarak elde etmeyi başarmıştır. Tesla, elde ettiği bu yüksek frekans ile ilk olarak neon ve floresan lambalarını icat etmiştir. Daha sonra ise ilk defa X-Ray fotoğrafı çekmeyi başarmıştır.

4-Radyo
Her ne kadar radyonun mucidi olarak Guglielmo Marconi bilinse de, Nikola Tesla radyoyu yıllar öncesinden icat etmişti bile. Radyoyu tanıttıktan sonra 1897’de patent için Amerika Patent ofisine başvuran Tesla ne yazık ki icadı için patent alamadı. Çünkü Guglielmo Marconi’nin mali destekçileri Amerika’nın tanınmış insanlarından oluşuyordu. Neyse ki 1943 yılında yargıtay, Tesla’ya hak etmiş olduğu patenti biraz geç olsa da verebildi.

5-Uzaktan Radyo Kontrolü
Radyo icadından, radyo sinyallerini kullanarak araçları uzaktan kontrol etme üzerine yoğunlaşan Tesla, 613809 numaralı patentiyle uzaktan kontrol edilebilen bir bot yapmayı başardı. Ve uzaktan kontrol edilen tankların, araçların öncüsü olmuş oldu. Aynı zamanda bu botun radyo sinyaliyle kontrol edilebilmesi, robotların bilimsel olarak mümkün olduğunu ortaya koymuştu.

6-Elektrikli Motor
Tesla’nın icat ettiği elektrikli motor sayesinde günümüzde Tesla’yla aynı adı taşıyan elektrikli araba yapılabildi. Ancak Nikola Tesla, elektrikli motoru icat ettiğinde Amerika’da ekonomik sıkıntılar ve akabinde dünya savaşı başlangıcı olduğu için bu icat o dönemde çok fazla değerlendirilmemişti.

7-Kablosuz Elektrik Sistemleri ve Sınırsız Enerji
Long Island’ın tepelik bölümünde Wardenclyffe Kulesini inşa eden Tesla, kablosuz elektrik konusunda büyük bir gelişmeyi başarır. Tek parça olan ve büyük bir mantara benzeyen bir yapı olan Wardenclyffe Kulesinin yerdeki kısmı geniş ve 62 metre yukarısındaki tepe noktasına doğru daralan, kafes şeklinde bir iskeleti vardı. Kulenin en tepesinde ise 30 metre çapında bir yarım küre vardı. Bu kuleyi kullanan Tesla, istasyondan birkaç mil uzakta bulunan enerjiyi kullanarak ilk insan yapımı şimşeği oluşturmayı başardı. İnsan yapımı şimşek oluşturulması için 100 milyon volt değerinde gerilim kullanılmıştı ve ortaya 30 metre uzunluğunda ve kulakları sağır eden bir gürültüye sahip şimşekler çıktı.
Tesla, daha sonra kablosuz elektrik sistemlerinin öncüsü olarak kuleyi kullanarak 26 mil uzakta bulunan 10 kw’lık 200 tane ampulü kablo kullanmadan yakmayı başardı.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent