Meclisteki tüm partilerin destek verdiği patent kanunu ticaret hayatını derinden etkileyecek düzenlemeler getirecek. Yasa marka tanımını bütünüyle değiştirecek.
Sanayicinin uzun süredir beklediği patent kanunu çıkıyor. Yasa tasarısı Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda görüşülen Sınai Mülkiyet Kanunu'nda yer alıyor ve Meclis'teki tüm partiler bu yasaya destek veriyor. Tasarı, patentler yönünden 1879 yılında kabul edilen ve dünyanın altıncı patent kanunu olan İhtira Beratı'ndan (Patent Kanunu) 137 yıl sonra yapılan en büyük düzenleme olma özelliğine sahip olacak. Yasa tasarısının hazırlık çalışmalarında yer alan Avukat Dr. Cahit Suluk, ekonominin çok önemli ayaklarından birisini teşkil eden yeni düzenlemenin, önümüzdeki 20-30 yıllık dönemde Türkiye'nin ticaret hayatını derinden etkileyeceğini söyledi.
SES' VE HAREKET' MARKA OLACAK
Yeni düzenlemede markanın tanımında değişikliğe gidildiğini anlatan Suluk, Buna göre önceki düzenlemede marka tescilinde aranan çizimle görüntülenebilme şartı yerine, markanın koruma konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayacak şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla her tür işaretin marka olabileceği hükme bağlandı. Böylece hukukumuza kaynaklık teşkil eden Avrupa Birliği marka hukukundaki esnek yaklaşım benimsenerek ses' ve hareket' markaları gibi geleneksel olmayan işaretlerin de marka olabileceği benimsendi dedi.
Yeni düzenleme ile aynı markayı birden fazla kişinin alabileceğini ifade eden Suluk, marka tescili alıp 5 yıl kullanmayanların tescillerinin de iptal edileceğini kaydetti.
Yan sanayi firmalarının büyük firmalardan izin almayıp üretim yapabileceklerini dile getiren Suluk, patent ihlaline de artık cezai yaptırımın kalkacağını belirtti. Düzenleme ile biyoteknolojik buluşlara da artık patentin verileceğini anlatan Suluk, buluşun sahibi üniversite ve hocalara da gelirden pay verileceğini aktardı. Komisyon üyesi CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, destekledikleri patent kanununun sanayiciler için önemli katkı sağlayacağını söyledi. Engin, Genel olarak biz bu kanunu destekliyoruz. İhtiyaç olan bir kanundu. Süreçler çok uzun sürdüğü için çok maliyetli oluyordu firmalar açısından. O süreleri kısaltmaya yönelik maddeler var içerisinde diye konuştu.
MARKALAŞMADA EKSİKLİKLER VAR
Markalaşma konusunda ise bazı eksiklikler olduğunu dile getiren Engin, şöyle konuştu: Hükümetin markalaşma konusunda kapsamlı bir yol izlemesi gerekir. Bütün bakanlıkları kapsayacak şekilde ülkemizde markalaşma konusunda nasıl bir yol izlenebilir, o noktada da çok ciddi eksiklikler var.
PATENT ENSTİTÜSÜNÜN ADI DEĞİŞECEK
Meclis'te komisyonda görüşülen patent kanun tasarısı pek çok yenilik getirecek. Uzmanlık dairelerinin oluşturulacağı Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) isminin de değişmesi gündemde. TPE'nin yeni ismi kesin olmamakla birlikte Türkiye Marka ve Patent Kurumu' olacak.
Devir Patent Tescil Ofisi.