Pati Temizleme Cihazı, İkizlere Altın Madalya Kazandırdı
İstanbul'da yaşayan Yağmur ve Yaprak Sürmeli'nin, ölen köpeklerinin anısına evcil kedi ve köpeklerin ayak ve tuvalet temizliği için geliştirdikleri cihaz, ikiz kız kardeşleri uluslararası yarışmada altın madalyanın sahibi yaptı.

Köpekleri Peggy'nin anısını yaşatmak için "Peggymatic" adını verdikleri cihazla birçok yarışmada derece alan Sürmeli kardeşler, son olarak Türk Patent Enstitüsünce (TPE) götürüldükleri, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı'nın (WIPO) desteğiyle Güney Kore'nin başkenti Seul'de 16-19 Haziran tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı'nda altın madalya kazandı.

Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden bu yıl mezun olan Yağmur Sürmeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köpekleri "Peggy"i gezdirdikten sonra eve girerken pati temizliğinde problem yaşadıkları için temizliği kolay ve en hijyenik şekilde yapabilen bir cihaz almaya karar verdiklerini söyledi.

Bu işlemi yapabilecek bir ürünün piyasada bulunmadığını belirten Sürmeli, bunun üzerine evde beslenen kedi ve köpeklerin pati temizliğini yapacak bir cihaz üreterek, hem sorunu çözmeye hem de iş hayatına atılmaya karar verdiklerini kaydetti.

"Ölen köpeğimiz Peggy'nin adını verdik"

Önce notere gidip cihazın fikir tescilini yaptırdıklarını aktaran Sürmeli, "Prototip hazırlığı yaptığımız sırada köpeğimiz Peggy, geçirdiği bir operasyonun ardından hayatını kaybetti. Bu üzücü durum nedeniyle anısını yaşatmak için cihazın adını Peggymatic olarak tescil ettirdik." dedi.

Cihazı geliştirme ve ticaretini yapma konusunda, ziraat mühendisi ve zooteknist olan babalarının ticari tecrübesi ve mesleki bilgisi sayesinde daha hızlı yol aldıklarını vurgulayan Sürmeli, cihazın TPE tarafından verilen patent, marka tescili ve tasarım tescili belgelerinin yanı sıra 147 ülke için Patent İşbirliği Anlaşmasınca (PCT) verilmiş olumlu araştırma raporu bulunduğunu, ABD, Japonya ve Avrupa Birliğinden de patent belgelerini aldıklarını ifade etti.

Sürmeli, "Peggymatic" ile "TÜBİTAK Üniversite Düzeyinde Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması", "Boğaziçi Üniversitesi EnterPrize Girişimcilik Yarışması", İngiliz hükümetince düzenlenen "Great Startup" yarışması gibi ulusal ve uluslararası birçok platformda derece kazandıklarına işaret ederek, "Peggymatic, Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı'na Türkiye adına katılmaya değer görülen 3 icattan biri oldu. Ürünümüz burada büyük ilgiyle karşılandı ve altın madalyayla ödüllendirildi. Ayrıca fuarın en itibarlı ödüllerinden Kore Patent Ofisi Özel Ödülü ile Makedonya Patent Ofisi Özel Ödülü'nü de almayı başardık." diye konuştu.

"Yüksek ihracat rakamlarına ulaşmayı hedefliyoruz"

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Yaprak Sürmeli ise Peggymatic'in, su ile fırçalayarak pati yıkama, masaj etkisi ve tuvalet sonrası temizliği ile 3 işlevi tek cihazda toplayan yenilikçi bir ürün olduğunu dile getirdi.

Kedi ve köpeklerin, kontrolsüz şekilde ev içerisinde dolaştığını, koltuk, yatak, yastık ve halı gibi insanların yaşam alanlarında yattığına dikkati çeken Sürmeli, ürünün, bu alanların temiz kalmasını sağladığını anlattı.

Sürmeli ayrıca yeni geliştirilen cihaz sayesinde, kedi ve köpeklerin, "markasız ıslak mendillerin içeriğindeki kimyasal temizleyicilerin zehir etkisinden" koruduğunu söyledi.

Kurumsal internet siteleri üzerinden ön siparişleri almaya başladıkları cihazı, çok yakında piyasada satışa sunmayı hedefledikleri bilgisini veren Sürmeli, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Cihazın patent belgelerinin alınması ve ürüne son halinin verilmesinin ardından özellikle yurt dışı distribütörlük talepleri çok arttı. Dünyada 400 milyon civarında evde beslenen köpek ve 425 milyon da kedi bulunuyor. Dünya pazarı, yüksek katma değer sağlayan, sürdürülebilir ve yüksek ihracat geliri oluşturabilecek durumda. Biz de ürünümüzle yüksek ihracat rakamlarına ulaşmayı hedefliyoruz. Öncelikle Avrupa ülkeleri ve Japonya'ya distribütörlükler vereceğiz. Yatırımcı görüşmelerimiz de devam ediyor."

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent