Pastırma, sucuk AB'den tescil bekliyor
AB'de tescil edilen Antep baklavası ve Aydın incirinden sonra Malatya kayısısı, Afyon sucuğu, Afyon pastırması, İnegöl köfte, Aydın kestanesi de tescil için bekliyor.

Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) verilerine göre, Türkiye'de 187 tescilli coğrafi işaret bulunuyor.
Bunlardan Antep baklavası ve Aydın inciri, AB'de tescil edildi.
Türkiye'de tescilli olan Malatya kayısısı, Afyon sucuğu, Afyon pastırması, İnegöl köfte, Aydın kestanesinin de AB Komisyonu nezdinde tesciline yönelik işlemler sürüyor.
Son yıllarda Türkiye'deki coğrafi işaret potansiyelinin ortaya çıkarılması amacıyla TPE, kalkınma ajansları ve sivil toplum kuruluşları işbirliğinde gerçekleştirilen farkındalık faaliyetleri sonucu, coğrafi işaret korumasına olan talep de arttı.
TPE'ye, 225 ürünle ilgili coğrafi işaret tescil başvurusu yapıldı.

Bu artışlar beraberinde yeni bir daire başkanlığı kurulmasını da gündeme getirdi.

TBMM Sanayi Komisyonunda görüşülen Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı ile gelecek dönemde önemli artış göstermesi beklenen coğrafi işaret başvurularının, Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığında yürütülmesi öngörülüyor.
TPE bünyesinde kurulacak Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığı, coğrafi işaretlerin tescil işlemlerinin yanı sıra geleneksel ürün adlarının tescilini de değerlendirecek.
Patent, marka ve tasarım başvurularında artış
Bu arada TPE verileri, sınai mülkiyet başvuru sayılarındaki artışı da ortaya koydu.
Buna göre, patent başvurularında 13 kat, marka başvurularında 3 kat ve tasarım başvurularında 2 kat artış oldu.
Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatınca yayımlanan Dünya Fikri Mülkiyet Göstergesi Raporu'na göre de Türkiye, dünyada ulusal düzeyde patent başvurunda 15'inci, marka başvurusunda 6'ncı, tasarım başvurusunda 4'üncü sırada yer alıyor.:

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent