ABD'li mühendisler, atmosferdeki karbondioksit gazını hidrokarbon yakıta dönüştüren güneş pilleri icat etti.
ABD'nin Chicago kentindeki Illinois Üniversitesi'nden bilim insanları Amin Salehi-Khojin ve Muhammed Asadi, 'Yapay Yaprak' adını verdikleri projeyle karbondioksit gazını hidrojen ve karbonmonoksitten oluşan sentetik bir gaz karışımına dönüştürüp yakıt olarak kullanılabilir hale getirmeyi başardı.
Elektrik enerjisini düşük verimlilikle pillerde depolayan güneş panellerinin aksine bu teknoloji, dizel araçlarda kullanılabilen bir yakıt türü üretiyor.
Tepkime
Karbondioksitin kimyasal tepkimelerle yakıta dönüştürülmesi için gereken 'katalizör' madde genelde gümüş gibi pahalı metallerde temin edilir ve alınan verim düşük olurdu. Ekip, bu sorunu çözmek için geçiş metallerinden faydalandı.
İyonik sıvıları elektrolit olarak iki bölümlü ve üç elektrotlu elektrokimyasal bir hücrede kullandılar. Katalizörün tepkimeden başarıyla çıkması, sürecin başarısını temin etti.
Metrekareye düşen yaklaşık 100 Watt gücünde güneş ışığı (Yeryüzüne düşen ortalama yoğunlukta) kullanılarak hidrojen ve karbonmonoksit katot tarafına, serbest kalan oksijen ve hidrojen iyonları da anot ucuna iletiliyor.
Küçük işletmelere uygun
Salehi-Khojin, teknolojinin sadece büyük güneş paneli çiftliklerinde değil, küçük çaplı işletmelerin enerji çözümlerinde de kullanılabileceği görüşünde. Uygulama alanı genişlerse, bu teknoloji küresel ısınmayı tetikleyen karbondioksit salınımını da azaltabilir.
Ekip, teknolojinin patent başvurusunu yaptı. Ulusal Bilim Vakfı ve ABD Enerji Bakanlığı tarafından fonlanan araştırmanın sonuçları Science dergisinde yayınlandı.
Devir Patent Tescil Ofisi.