Tüm dünya Thomas Edison ismini ezberden bilir; jeneratörlerden lazer teknolojisine dek bugün bile kullandığımız onlarca şeyin mucidi olan Teslayı ise bir araba modeli sananlar daha fazladır... Steve Jobsın yaşam hikayesini evlatlık verildiği andan itibaren öğrenmişizdir lakin; ilk bilgisayarı icat eden ve 2. Dünya Savaşını bitiren adamın ismini öğrenmemiz için Oscar ödüllü bir Hollywood filmine, dünyaca meşhur bir İngiliz aktöre gereksinim duyarız.
Enigmayı hatırladınız mı? Tanıdınız mı Alan Turingi?
Tarih kitaplarında tatmin edici sayfa değil çağrıda bulunmak ancak, veya minnetle andığımız insanları seçerken diğer özellikler arıyoruz. Fredrick G. Bantingin, Irina Sendlerin, ya da Dennis MacAlistair Ritchienin isimlerini hatırlamamamızın başka ne açıklaması olabilir fakat
Kim mi onlar? Bir bakalım.
Frederick G. Banting
Hemen Şimdi 49 yaşında hayata veda eden bu Kanadalı doktoru tanıyor musunuz? Doktor Banting, 1923 yılı Nobel Tıp Ödülünün sahibi bir bilim insanı; çünkü 1921 yılında İnsülin hormonunu sentezleyen ekibin başkanı. "İnsülinin keşfi bütün dünyaya aittir" diyerek, bu keşfin patentini almayı reddetti, sonunda berat 1 DOLAR karşılığında Toronto Üniversitesinin oldu.
Bu adam baştan sona diyabet hastaları öncelikle elde etmek üzere, dünya üstünde milyonlarca hasta tedavi olabiliyor; yürek fonksiyonları duran ahali ölümden döndürülüyor...
Valentina Tereshkova
İnsanoğlunun uzaya varmak çabaları Soğuk Savaşın yarattığı propaganda savaşlarına meze olmuştu... Bugün dünya uzaya çıkan birincil kadın astronot olarak Sally Rideı hatırlıyor belki; fakat bu dürüst değil. Sally Ride, Challenger mekiği ile uzaya çıktığında takvimler 1983ü gösteriyordu. Valentina Tereshkova ise 20 yıl değin erken davrandı! 1963 yılında Vostok 6 mekiği ile uzaya çıktı, uzaydaki birincil kadın ve uzaydaki birincil sivil oldu.
Bu görevi başarıyla gerçekleştiren ilk bayan olmasının yanı sıra, daha da önemlisi; Valentina Tereshkova sayesinde uzay yolculukları orduların egemenliğinden çıktı... Bu önemlisi ad, Amerika & Sovyet Rusya kavgası sırasında unutturuldu.
Henry Woodward
Para ile muhtemel kılınmış bir efsane, Thomas Edison
Parasızlık yüzünden unutulmuş bir ad; Henry
Woodward. Hikâye çok kısa;
Kanadalı mucit Henry Woodward ve asistanı Mathew Evans 3 Ağustos 1874te akkor hale gelmiş ampulü buluş ettiklerini Kanada Berat Ofisine bildirirler. Yüzde yüz çalışan bu ampulün patent numarası da 3738dir. Fakat parasızdırlar, sıcak nakite ihtiyaçları vardır. Bu yüzden patentlerini çok ucuza Thomas Edisona satarlar. Thomas Edisonın ampulün patentini aldığı yıl 1879dur... Yani evet, ampulün mucidi doğrusu Henry Woodward.
Irena Sendler
Oskar Schindlerin 1200e yakın Yahudiyi Nazilerden kurtarması muhakkak takdire şayan, bu hikayeyi konu alan film de şüphesiz Oscarları hak ediyor... Peki ya Irena Sendlerin hikayesi?
Hekim babanın hemşire kızı, Polonyalı Irena Sendler, 2. Dünya Savaşı esnasında Nazi hastanelerinden Yahudi hastalar için ilaçlar ve ağrı kesiciler çaldı, Yahudi ailelerin kaçabilmesi için 3000in üstünde sahte belge hazırladı, ve bu sayede Varşovada 2500ün üzerinde Yahudi çocuğun hayatını kurtardı! Çocukların hayatını kurtarmakla da kalmadı Sendler; herkes için bir bir, savaştan önceki hayatları ve aileleri hakkında detaylı notlar tuttu. Bu Vesile Ile kurtardığı çocukların savaştan daha sonra geçmişlerini unutmalarını da önlemiş oldu
12 Mayıs 2008de, 98 yaşında hayata gözlerini yumdu. Duymadık natürel.
Ignaz Semmelweis
Elmanın daldan yere düşmesi ile yer çekimini keşfetmek dek esas gelebilir bu buluş... Fakat dünyayı değiştirmediğini kim iddia edebilir?
Alman asıllı Macar doktor Ignaz Semmelweis, 1847 yılında Viyana Hastanesindeki stajyer doktorların kadavraları inceledikleri elleriyle doğum yaptırdıklarını farketti, el temizliği ile bebek ölümleri arasındaki ilişkiyi keşfetti, bu vesile ile 19. yüzyılın en büyük hastalıklarından biri olan lohusalık hummasını önledi ve bebek ölümlerini %30 azalttı!
Ne kadar esas, değil mi? Ameliyata girmeden elleri dezenfekte etmek... İşte bu doktor doğru temel.
Jonas Salk
Benzer Banting gibi, keşfinin tüm insanlığa ait olduğunu söyleyen ve patentlemeyi reddeden bir ad: Jonas Salk.
Ne mi yaptı?
Amerikalı doktor 1954 yılında çocuk felci aşısını icat etti, çocuk felcini dünya üzerinden sildi. Dünyanın unuttuğu fedakarlığa dahası şöyle bedel biçelim: Dr. Salk eğer aşısının patentini çıkarmış olsaydı, 7 milyar Doların üstünde bir servete sahip olacaktı...
Devir Patent Tescil Ofisi.