Göz kırparak video kaydedilir mi?
Sony, giyilebilir teknolojilere akıllı lensleri de eklemeyi hedefliyor. İşleviyse sıradan lenslerden çok akıllı bir telefonunkileri andırıyor. İşte detaylar!

Teknolojinin sıra dışı tarafı her geçen gün kendini göstermeye devam ediyor. Yeni gelişmelerle bir zamanlar hayâli dahi zor olan onlarca ürün hayatımızın bir parçası oldu. Sony'nin aldığı patent sayesinde de kontakt lensler artık görüşü düzeltmenin ve estetik kaygıların ötesine geçebilir. Tek bir göz kırpmayla video kaydedebilen ya da bir videoyu yeniden oynatabilen bir patent mevzubahis.

Ayakkabılar, saatler, takılar ve gözlüklerden sonra giyilebir akıllı teknoloji ürünlerine lensler de eklenecek gibi. Kullanıcılar akıllı kontakt lensleri göz kırpma hareketiyle kontrol edebilecek. Lens sayesinde kayıt alınabileceği gibi ürünün dahili hafızası önceden kaydedilmiş materyalleri yönetmeyi de mümkün hâle getiriyor.

7 BİLİM İNSANI ÇALIŞTI

Tokyo merkezli firma, patent başvurusunda 7 Japon bilim insanını mucitler arasında gösterdi. Sako Yoichiro, Iwasaki Masanori, Hayashi Kazunori, Kon Takayasu, Nakamura Takatoshi, Onuma Tomoya, Tange Akira, Şubat 2014'te başvurusu yapılan patentte ismi geçen kişiler.

Akıllı kontakt lenslerin göz kırpma hareketiyle yönetilecek olması soru işaretleri doğurabilir zira insanın bir saatte ortalama 1200 kez göz kırptığı biliniyor ancak Sony'nin iddiasına göre patentini aldıkları teknoloji istemsiz göz kırpmayla bilinçli olanları ayırabilecek zekaya sahip. 

Patent başvurusunda şöyle deniyor:

Genel olarak göz kırpma periyodu 0.2 ve 0.4 saniye arasında değişiyor dolayısıyla 0.5 saniyeyi aşan göz kırpma hareketi bilinçli olarak kaydedilecek. Ayrıca basınç, sıcaklık ve gücü elektrik enerjisine dönüştüren minik elektrik sensörleri olacak. Kullanıcılar böylelikle video oynatmak gibi hareketleri bilinçli göz hareketleriyle kontrol edebilecek.

Sony'nin akıllı kontakt lenslerinde piezoelektrik sensörlerin yanı sıra kızılötesi sensör, yön ölçmek için kullanılan jiroskop (düzdöner) ve ivmeölçer de bulunuyor. Ürün, elektromanyetik tetiklemeyle de güçlendirilmiş. 

GÖRÜNTÜLEME NASIL SAĞLANIYOR?

Akıllı kontakt lensler, video ve resimlerin gösterilmesinde elektroışımalı bir teknoloji kullanıyor. Dahili video kayıt ünitesi bir tarafa kullanıcıya yakınlaştırma, otomatik odaklama ve hatta netlik ayarı yapmaya da imkân verilmiş. Ayrıca, poz ve açıklık ayarları seçeneği mevcut. Baş kısmındaki hareketi algılayıp görüntüyü stabilize etmek için jiroskop kullanılıyor ve böylelikle kayıt kendi kendini doğru bir yörüngede ayarlayabiliyor.

Elektromanyetik indüksiyon sayesinde de cihazın içerisindeki manyetik alandaki iletkenlerin hafif bir hareketiyle elektrik üretiliyor. Cihaz böylelikle tam günlük bir kullanım vadediyor. Cihazdaki dahili hafıza sayesinde kullanıcı kayıtlı ögelerine kolaylıkla ulaşabiliyor.

Sony patenti almasına rağmen üretim henüz uzak bir ihtimal. Hatta kimilerince bilimsel bir fantezi ancak teknolojideki durdurulamaz ivme düşünüldüğünde bu akıllı lenslerle bir gün karşılaşmamız pek de şaşırtıcı olmayacak.

Devir Patent Tescil Ofisi.
#patenthaber #markatescili #patent #patenttescili #tasarımtescili #devirpatent
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent