Eklem Hastalıkları İçin Umut Verici Gelişme
AEÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç. Dr. Özlem Aydın'ın "mikroküre formunda polimerik ilaç taşıyıcı" adlı çalışmasıyla, eklem rahatsızlıklarının rehabilitasyonunda umut veren gelişim sağlandı.

Tedavi amaçlı enjekte edilen ilaçların uzun zaman kıkırdakta kalarak rehabilitasyona pozitif katkı yapmasını imkanı sunan polimerik ilaç taşıyıcı sistemi çalışması, Türk Patent Enstitüsünden 20 yıl müddetle olabilitesi yüksek "incelemeli patent" aldı.

Çalışma ile ilgili AA muhabirine haber veren Aydın, romatizma benzeri eklem hastalıklarının rehabilitasyonunun tam anlamıyla bulunamadığını ve rahatsızlık farklılık edildiğinde yüksek miktarda kıkırdak hasarı oluşmuş olduğunu , bugüne kadar yapılmış olan rehabilitasyonların rahatsızlığı iyileştirmek yerine ağrıyı ve eklemdeki tutukluğu azaltıcı istikamette olduğunu ifade etti .

"Tedavi parasal ve içsel yük teşkil etmekte "

Bu hastalıklarda yerel ilaç tedavilerinin yapılabildiğini belirten Aydın, bu rehabilitasyonların hem hasta aynı zamanda hekim açısından parasal ve içsel yük teşkil ettiğine işaret etti.

Sık sık eklem sıvısı desteği inşa edilmesi sebebiyle hastanın hayat kalitesinin düştüğünü anlatan Aydın, "Hasta eklemine tespit edecek sıklıklarda enjeksiyon yapma mecburiyeti olan bu tedaviler yerine , doku hasarını durdurabilmek için bir kere enjeksiyonla uzun müddetli tedavi hedeflenmektedir" diye konuştu .

Yaptıkları çalışmanın, kıkırdakta felakete neden veren enzim faaliyetini durduran doksisiklin ve kıkırdak onarımı için pozitif etki yapan kondroitin sülfat maddelerinin doku içinde daha uzun zaman kalmasını amaçladığını belirten Aydın, şu verileri verdi:

"Kıkırdak hastalıklarının rehabilitasyonunda kullanılan doksisiklin ve kondroitin sülfatı, polimer ile kaplayarak kontrollü salım sistemi hazırladık. Amacımız, kıkırdak hastalıklarına neden veren kollajenaz enziminin faaliyetini durdurmaktı. Bu amaçla, uzun zaman etkili olabilen kontrollü ilaç salım sistemini geliştirdik. Bu sistemi polimerle hazırladık. O yüzden yerine da polimerik ilaç taşıyıcı diyoruz. Doksisiklin ve kondroitin sülfat bileşenlerinin kıkırdak dokusunda daha uzun zaman etki etmesini sağlamış olduk. Bu sistem, hastanın uzun müddetli rehabilitasyonda sorun çekmesinin önüne geçecek ve kıkırdak hastalıkları daha kolay tedavi edilebilecek. Geliştirdiğimiz sistem uzun müddetli ilaç salımı yaptığı için o bölgede yer aldığı müddetçe bozulmaksızın sabit kalabilecek. Yerel tedavi olduğu için herhangi bir yan tesiri de olmayacak. Hasta da külfetli ve uzun müddetli enjeksiyonlardan kurtulacak. Bir kere enjeksiyon yaptıracak ve uzun zaman pozitif tesirini görecek."

- "Eklem hastalıklarının rehabilitasyonu için yeni bir yaklaşım geliştirmiş olduk"

Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Feza Korkusuz ve Prof. Dr. Petek Korkusuz ile ODTÜ'den Doç. Dr. Dilek Keskin ve Doç. Dr. Ayşen Tezcaner'in destekleriyle bitirdiği çalışmayı ilk olarak laboratuvardaki canlı dışı testlerle yaptıklarını anlatan Aydın, canlı örneğin hücre kültürü çalışmaları yaptıklarını ve en sonunda da birey dışı canlı olarak da tavşanlar üzerinde çalıştıklarını ifade etti .

Aydın, " Pozitif sonuç aldık. Kontrollü ilaç salım sistemi ile eklem hastalıklarının rehabilitasyonu için yeni bir yaklaşım geliştirmiş olduk" diye sohbet etti .

TÜBİTAK ve ODTÜ Bilimsel Tetkik Projeleri Koordinatörlüğü (BAP) tarafından parasal olarak desteklenen çalışmadan elde ettikleri sonuçları tıp camiasının ilgisine sunduklarına dair Aydın, hastalar için de uygulanabilmesi için gerek olan çalışmaların yapılabileceğini belirtti .

Devir Patent Tescil Ofisi..
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent