Gelişen teknoloji hayatımızın her yerine giriyor işlerimizi kolaylaştırıp pratikleştiriyor. Bizlere keyifli zaman geçirtiyor ve böylece ihtiyacımız olan şeylere çok hızlı bir şekilde kavuşurken bir yandan eğleniyor oluyoruz. Fakat son geliştirilen sistemler bunu farklı bir boyuta taşıyor ve artık sağlığımızla ilgili konuları da tıbbın elinden alarak işlevsel ve pratik bir şekilde sunuyor.
Robotların sağlığımızla ilgilenmesine, cerrahi robotların geliştirilmesiyle operasyonların daha verimli geçmesine ve daha iyi sonuçlar vermesine alışmıştık. Daha sonra teknolojinin son hediyesi çipler konusunu incelemeye aldık. Organ-on-a-Chip adlı sistemle Hayvan testlerinin yerini artık bu çipler alacaktı. İnsan fizyolojisini mimik eden, organ hücrelerinin çipler üzerine yerleştirilmesi ve çip üzerinde büyüyerek organ dokusu oluşturmasıyla oluşturulan bu sistemler sayesinde ilaç ve kozmetik sektörü için hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen farmakolojik ve toksikolojik testler ve klinik denemeler artık çipler üzerinde gerçekleştirilebilecekti.
Şimdi de bunun gerçekleşmiş, her iki kolu ve her iki bacağı felçli bir kişinin tekrar hareket edebileceğine şahit olduk. Evet, dünyada ilk kez bir felçli hasta beynine yerleştirilen çip sayesinde parmaklarını yeniden oynatabildi. ABDnin Ohio eyaletinde yaşayan 24 yaşındaki Ian Burkhart adlı hasta her iki kolu ve bacağını kullanamayan felç hastasıydı. Yerleştirilen çip sayesinde parmaklarını oynatmaya başlayan Burkhart hatta bilgisayar oyunu olarak tasarlanan gitarı da çalabildi.
Her iki kolu ve bacağını kullanamayan felç hastası 24 yaşındaki Ian Burkhart, dünyada ilk kez beynine takılan çip sayesinde parmaklarını oynatmakla kalmadı, bilgisayar oyunu olarak tasarlanan gitarı da çalabildi.
Burkharta yerleştirilen çip beyin sinyallerini okuyabiliyor. Sinyaller bir bilgisayar tarafından okunuyor ve hareket kabiliyeti sağlayabilmek için kasları elektrikle uyarıyor. Araştırmacılar bu teknolojinin felç geçiren veya beyninde hasar oluşan milyonlarca kişiye yardımcı olacağını umuyor.
Devir Patent Tescil Ofisi.
http://www.innover.life/dunyada-ilk-kez-felcli-hasta-ciple-hareket-etti/