Türk Telekom Grubu, Mobil Dünya Kongresine milli teknolojilerle damga vuruyor. Grup firması Argela, fuarda 5Gnin geleceğine yön verecek teknolojiler arasında gösterilen ProgRANı tanıttı
BARSELONA
İspanyanın Barselona şehrinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi (MWC) start alırken, Türk teknoloji firmalarının da gövde gösterisine sahne oluyor. Fuarda Türk firmalar da stand ve çözümleriyle boy gösteriyor. Bu firmalardan biri Türk Telekom Grubu bünyesindeki Argela.
Argela fuarda 5Gye yön verecek teknolojiler arasında gösterilen ProgRANı tanıtıyor. Argela, milli 5G altyapısı oluşturmak için çalışmalara hız verdiğini de açıkladı.
15 patent başvurusu
ProgRAN, baz istasyonlarının dinamik olarak kolayca programlanabilmelerini sağlayan 5G radyo erişim ağları mimarisine yönelik çalışmaları içeriyor. Argela ayrıca fuarda milli 5G ağ altyapısı projesi MİLATın temelini oluşturan Yazılım Tanımlı Ağ (SDN) teknolojileri ile ULAK projesi kapsamında geliştirdiği yerli baz istasyonu da katılımcılardan ilgi gördü.
Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz, 5Gde milli altyapıyı üretmeye soyunduklarını belirterek, ProgRAN projesi kapsamında ABD Patent ve Marka Ofisine 12 patent başvurusunda bulunan Türk Telekomun, 15 patent başvurusu için de sırada olduğunu söyledi.
Türkiyenin teknoloji ve bilgide bağımsızlığının sağlanması gerektiğine işaret eden Kaytaz, Türkiyeden neden milli bir teknoloji şirketi çıkmasın sevdasıyla yola çıktık. Bunu özel ve kamu ortak yapmak gerekiyor. Beyin göçünü tersine çevirerek, mühendislere iş imkanı yaratmak gerekiyor. Biz 5G çalışmalarına dünyadan 3-5 yıl önce başladık. Bu alanda ekosistemin kurulması şart. 5G devlet politikası olarak götürülmesi gereken bir proje dedi.
Argela olarak Silikon Vadisi, Ankara ve İstanbuldaki ofislerinde projeler geliştirdiklerini anlatan Kaytaz, Amacımız sadece ürünü geliştirip satmak değil, fikri mülkiyete de sahip olmak istiyoruz. Daha fazla patente sahip olup bu alandan da para kazanmak istiyoruz diye konuştu.
Uzaktan ameliyat yolda
Argelanın Mobil Dünya Kongresinde tanıttığı ProgRAN ile sunulan 5G modeli, esnek ve özelleştirilebilir yapısıyla hücresel ağı daha küçük ağlara bölecek ve her birini bir ihtiyaçtan diğer ihtiyaca transfer edilebilir bir yapıya sokacak. Bu sayede örneğin İstanbuldan bir doktor, ProgRAN ile sunulacak kendisine özel 5G ağ altyapısı ile doğu illerinden birinde yapılan bir ameliyata yüksek kalitede ve kesintisiz bağlanarak ameliyatı uzaktan gerçekleştirebilecek.
Bu ağ, doktorun ameliyata kesintisiz bir şekilde müdahale edebilmesi için gerekli tüm kapasite ve hız ihtiyacına sahip olacak. Benzer şekilde fabrikalardaki seri üretim bantları ve robotların uzaktan yönetimi için ihtiyaç duyulan kapasitenin anında özel ağ üzerinden üretim yöneticilerine aktarılması da mümkün olacak. Böylece ihtiyaç duyulduğu durumda insan gücüne gerek olmadan uzaktan değiştirilmesi olanağı doğacak.
Türk markalı CEPLERİ 45 ülkeye satacak
Google ile işbirliğine devam eden Türk markası General Mobile, Android One platformunda ikinci ürünü GM 5 Plusı Mobil Dünya Kongresinde açıkladı. 45 ülkeye satılacak 5.5 inç ekrana sahip telefon nisan ayında satışa sunulacak.
Google ile Android One, Qualcomm ile Snapdragon 617 işlemcisini kullanarak işbirliği yapan şirket, GM 5 Plusta 5.5 ekran hızlı şarj ve veri transferi yapan USB-C girişini de kullanmaya başladı. Telefon, Android 6.0 Marshmallow sürümüyle gelecek. Nisan ayında satışa çıkacak telefonun Avrupa satış fiyatı 199 euro olarak açıklandı.
Telpa Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Yaman, teknoloji devi iş ortaklarıyla yaptıkları işbirliğini farklı noktaya taşıdıklarını ifade ederek, Android One platformundaki ilk ürünümüz General Mobile 4G ile elde ettiğimiz başarı ve deneyim bizi daha ciddi adım atmaya zorladı. Şimdi GM5 Plus ile fiyat performans oranı en iyi cihazı 45 ülkede tüketicilere sunmayı arzuluyoruz dedi.
HTC Viveda ön sipariş başladı
Tüketici sürümü HTC tarafından Barselonada tanıtılan Vive 29 Şubat 2016 tarihinden itibaren ön siparişe açılıyor. Fiyatı 779 dolar olarak açıklandı. HTC, Valve işbirliğiyle geliştirdiği Vive sanal gerçeklik sisteminin ticari sürümünün nihai versiyonunu duyurdu.
Viveın özelliklerinin üzerine inşa edilen ve gücünü Steam VR teknolojisinden alan bu eksiksiz Vive sistemi, Vive Telefon Hizmetleri adı verilen yeni bir teknolojiyi de beraberinde getiriyor ve sanal gerçeklikte yeni bir standart oluşturuyor.
Viveı bir adım daha ileri götüren Viveın tüketici sürümü, kablosuz olarak hareket takibi yapan güncellenmiş kontrolleri ve ön-kamerası, geliştirilmiş kafa bandıyla ilgi çekiyor.
Cepler de modüler oldu!
LGnin MWCdeki sürprizi modüler cep G5 oldu. LG G5, tek parça metalden gövdesi ve kolay çıkartılabilir pil özelliğinin yanı sıra modüler tasarımı ile telefona farklı bir bakış getirdi. LG Oyun Arkadaşları adı altında kendisine eşlik eden bir cihaz koleksiyonuyla tamamlanan LG G5, istenildiğinde dijital kamera ya da Hi-Fi oynatıcı gibi birçok cihaza dönüştürülebiliyor.
Tamamı metal olan pürüzsüz gövde tasarımına sahip. Biten pili saniyeler içinde, şarj edilmiş olanla değiştirebilmenizi sağlayan kolay çıkartılabilir bir pile sahip. 5.3 inçlik ekran boyutuna sahip. 16 MP kamera, 4GB Ram, 32 GB hafıza, Android Marshmallow işletim sistemiyle geldi. Ağırlığı ise 152 gram.
Sonyden X furyası
Sony de fuarda tanıtması beklenen Z6 serisi cep telefonu yerine orta segment için üç yeni modelini duyurdu. Xperia X, Xperia XA, Xperia X Performance. Hepsi de 5 inç ekrana ve Android Marshmallow işletim sistemine sahip.
Cihazlarda pil ömrü de artırıldı. Üç model de on dakikalık şarjla 5.5 saatlik kullanım sunuyor. Kameraları da bir hayli iddialı. Xperia X ve X Performanceda 23 MP çözünürlükte ön, 13 MP çözünürlükte ise arka kamera var. XAda ise 13 MP ön, 8 MP arka kamera bulunuyor. X ve X Performanceın Rami 3 GB, XAnınki ise 2 GB. İki modelde depolama alanları 32 GB, XA da ise 16 GB olarak belirtildi.
Üç özellik bir arada
Teknolojide ikisi bir arada trendine HP, üçü bir aradayı sunan cihazıyla yeni bir boyut kattı. Mobil Dünya Kongresinde, hem phablet, hem dizüstü hem de masaüstü bilgisayar deneyimini tek cihazda birleştiren ürünü HP Elite x3ü tanıttı. Kullanıcılar üretkenlik için kilit öneme sahip uygulamaları farklı cihazlardan sorunsuzca çalıştırmalarına imkan tanıyor. HP Başkanı ve CEOsu Dion Weisler, HP Elite x3, mobilite ve bilişimin gerçekten anlamlı bir yöntemle bir araya geldiği devrim niteliğinde bir mobil platform. İş ortaklarımızın sağladığı güçle birlikte sektörü daha ileri bir noktaya taşıyor ve mobil üretkenlik vaadimizi müşterilerimiz için bir gerçeklik haline getiriyoruz dedi.
Devir Patent Tescil Ofisi.