Koronavirüse karşı patent başvuruları
Çin’in Wuhan kendtinde başlayıptüm dünyayı etkisi altına alan yayılarak çoğalan  yeni tip koronavirüs salgını tüm insanlığın hayatını olumsuz etkilemeye devam ederken, geçmişten bugüne kadar meydana gelen koronavirüs salgınları hakkında çeşitli araştırmalar yapılmaya devam ediliyor.

Özellikle 2002 yılında ortaya çıkan SARS salgını ile koronavirüs patent başvurularının ani bir yükseliş gösterdiğini gösteren Destek Patent tarafından hazırlanan “Koronavirüs Dünya Patent Haritası” araştırmasına göre koronavirüsle ilgili şu ana kadar en çok patent başvurusu ABD, Çin ve Güney Kore tarafından yapıldı.
İnsanları enfekte edebilecek 7 türünün bulunduğu bilinen koronavirüs salgınları özellikle 2002 yılında SARS-COV virüsünün yayılması ile dünyada büyük yankı uyandırdı.

“Korona virüs ile ilgili ilk patent başvurusu 30 Ekim 1972 yılında yapıldı. 2002 yılına kadar neredeyse stabil olan artışlar, 2002 yılında SARS-COV virüsü sonrası 462 adede çıktı. 2002 yılı sonrası MERS-COV virüsüne kadar ciddi artış gözlenmemişti” dedi.

MERS-COV için yapılan patentlerin SARS-COV virüsü için yapılandan daha az olduğunu belirten Yamankaradeniz, “2020 ve sonrasında patent sayılarının katlanarak artacağı tahmin ediliyor” diye konuştu.

“Koronavirüs Dünya Patent Haritası” çalışmasına göre koronavirüs ile ilgili patent başvurularının yüzde 66’sı 3 ülke tarafından yapıldı. Patent başvurusu yapan ülkeler arasında 581 başvuru ile ABD ilk sırada yer alıyor. Çin 303 başvuru ile ikinci, Güney Kore ise 127 patent başvurusu ile en çok patent başvurusu yapan üçüncü ülke konumunda.

Dünyada en çok koronavirüs patent başvurusu olan dördüncü ülke ise Hollanda. Araştırmaya göre Hollanda’dan sonra 73 patent başvurusu ile Japonya geliyor. İngiltere 60, Fransa 56, Rusya 52, Tayvan 41, Almanya 38, Kanada 36, Belçika 31, İspanya 27, İtalya 26, Singapur 24, Avusturya 19, İsviçre 18 patent başvurusu ile koronavirüsle ilgili en çok çalışma yapan ülkeler olarak sıralanıyor.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent