Leave your phone number, our team will communicate with you as soon as possible.
Name - Surname :
Phone :
let's call you
Türkiye patentte sınıfta kaldı
Dünyada 10 büyük ekonomi arasına girmeye çalışan Türkiye, geleceği şekillendirmenin göstergesi sayılan patent başvurularında sınıfta kaldı.

Uluslararası patent kurumunun 2015 raporu, Türkiye’nin dünyadaki en büyük 10 ekonomiden biri olma iddiasının çok gerisinde olduğunu gösterdi. Türkiye, geleceği şekillendiren ülke ve şirketlerin göstergesi sayılan patent başvurusu sayısında ilk 20’ye bile giremedi.
Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) raporuna göre, geçen yıl tüm dünyadaki patent başvurusu sayısı bir önceki yıla kıyasla yaklaşık 4 bin artarak 218 bin oldu. Bu toplam içinde Türkiye’nin payı ise, 163’lük artışa rağmen, 1.016’da kaldı. Türkiye, en çok patent başvurusu yapılan ülkeler sıralamasında 21’inci sırada yer buldu. Patent İşbirliği Antlaşması’na (PCT) 148 ülke taraf.
ABD, bir önceki yıla göre yüzde 6.7 düşüş görülmesine karşın, 57 bin 385 patent başvurusuyla ülkeler sıralamasının tepesindeki yerini korudu. İlk 10’da ABD’yi Avrupa’dan 6, Uzak Asya’dan 3 ülke takip etti. WIPO, patent sayısı artışında, toplam başvuruların yüzde 43’ünü gerçekleştiren Asya ülkelerinin etkili olduğuna dikkat çekti. Diğer yandan, başvuru sayıları 1 yıl içinde Finlandiya’da yüzde 12, Kanada’da yüzde 7 azaldı.
TÜRKİYE’DEN ŞİRKET YOK
En çok patent başvurusu yapılan alanlar arasında bilgisayar teknolojisi, dijital iletişim, elektrikli makineler ve tıbbi teknoloji alanları öne çıktı. Çinli telekom şirketi Huawei, 3.898 patent başvurusuyla kuruluşlar sıralamasının lideri oldu. ABD’li bilişim şirketi Qualcomm 2.442 başvuruyla ikinci, Çinli telekom donanımı şirketi ZTE 2.155 başvuruyla üçüncü, Koreli şirketler grubu Samsung 1683 başvuruyla dördüncü, Japon grubu Mitsubishi 1.593 başvuruyla beşinci olarak sıralandı. Üniversitelerin patent başvurusu sıralamasının ilk 10 basamağında 8 ABD ve 1’er Japonya ve Çin üniversitesi yer aldı.
Geçen yıl University of California’dan 361, Massachusetts Institute of Technology’den 213, Johns Hopkins University’den 170, University of Texas System’dan 163, Harvard University’den 158, University of Michigan’dan 116, University of Florida’dan 108, Tsinghua University’den 102, University of Tokyo’dan 101, Leland Stanford Junior University’den 99 patent başvurusu yapıldı.
Şirketler ve üniversitelerin ilk 50 listesine Türkiye’den hiçbir kurum giremedi.
Bu arada, WIPO’nun marka tescili için oluşturulan Madrid Sistemi ile tasarım ürünleri tescilini düzenleyen Lahey Sistemi’ne geçen yıl yapılan başvuru sayısı bakımından Türkiye 12’inci oldu. Marka başvurularında ABD, tasarım başvurularında Almanya birinci geldi.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o
Read more »

blogs

Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!
İÜ kimya alanında 2 yeni patent aldı
Patent Tescili
Marka Tescili