Leave your phone number, our team will communicate with you as soon as possible.
Name - Surname :
Phone :
let's call you
Türkiye marka başvurusunda Avrupa birincisi

Türk Patent Enstitüsü'ne yılda 10 bin civarında başvuru yapıldığı bildirildi. TPE Başkan Yardımcısı İbrahim Yaşar, patent, marka ve yerli tasarım başvurusunda ciddi artış yaşandığını söyledi.

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkan Yardımcısı İbrahim Yaşar, Türkiye'nin tasarım ve marka başvurularında, ekonomik seviyesinin daha da önünde olduğunu belirterek, "Tasarımda Avrupa'da ikinci dünyada dördüncü sırada yer alıyoruz. Marka başvurusunda ise Avrupa'da birinci, dünyada altıncı sıradayız." dedi.
Yaşar, yaptığı açıklamada, yılda ortalama 10 bin civarında yerli model ve patent başvurusu aldıklarını ifade etti.
Patent sayısının ekonomik gelişmişlikle doğru orantılı olduğuna değinen Yaşar, Türkiye'de son yıllarda patent, marka ve yerli tasarım başvurusunda ciddi artış yaşandığını vurguladı.
Yaşar, TPE'nin 2023 yılı hedeflerini yakalamak için çalıştığını belirterek, şunları kaydetti:
"Patent başvuru sayısı 2002'de binin altındayken 2015'in sonunda 10 bini aştı. O yıllarda 400 civarındaki patent başvurusu 20 kat artış gösterdi. Kendimize koyduğumuz 2023'te 50 bin patent başvurusu hedefi var. Bu yıllar içerisindeki artış oranı devam ederse hedefe yaklaşacağız. Öte yandan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Ar-Ge alanlarına çok ciddi destekleri var. Bu desteklerin buluşa dönüştüğünü düşünürsek bizim ortaya koyduğumuz 2023'te 50 bin patent başvurusu hedefini yakalayacağımızı düşünüyorum."
Patent başvuru sayısında geçen yıla göre yüzde 15 civarında artış yaşandığını dile getiren Yaşar, bu oranın devam etmesi halinde 2023 hedeflerini yakalamanın mümkün olacağının altını çizdi.
Yaşar, Türkiye ekonomisinin dünyada 17. büyük ekonomi olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:
"Dünyada ekonomimiz 17. sırada yer alıyor. Patentte ise 15 ila 17. sıralarda yer alıyoruz. Patentteki yerimiz ekonomik seviyemize göre aynı sayılır. Tasarım ve marka başvurularında ekonomik seviyemizin daha da önündeyiz. Tasarımda Avrupa'da ikinci dünyada dördüncü sırada yer alıyoruz. Marka başvurusunda ise Avrupa'da birinci, dünyada altıncı sıradayız. Türkiye'de 2015'te 95 bin 962 marka başvurusu yapıldı. Geçen yıl bu kategoride, Almanya 2 bin 242, İsviçre bin 146, Fransa 853, Avusturya 218, Belçika 172'de kaldı. Patentte de aynı yöne doğru gideceğimizi düşünüyorum. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girdiğimizde patent başvurularında da ilk 10'a gireceğimizi düşünüyorum."

Devir Patent Tescil Ofisi.

Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o
Read more »

blogs

Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!
İÜ kimya alanında 2 yeni patent aldı
Patent Tescili
Marka Tescili