Leave your phone number, our team will communicate with you as soon as possible.
Name - Surname :
Phone :
let's call you
TÜBİTAK'ta yeni bir merkez kuruluyor
Işık, TBMM Genel Kurulu'nda 2016 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında bakanlığının bütçesi üzerinde konuşma yaptı.

"TÜBİTAK'ta bir Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi de kuruyoruz"

Hem ithalat bağımlılığı azaltmak hem de ihracatı artırmak için, yerli üretimi güçlendirmeye yönelik çalışmalara büyük önem verdiklerini söyleyen Işık, bu amaçla yayınladıkları Yerli Malı Tebliği kapsamında, TOBB ve TESK'e bağlı odalar tarafından, bugüne kadar 5 bin 57 adet "Yerli Malı Belgesi" verildiğini bildirdi.

Bakan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yerli üretimi artırmak için sektörler özelinde yürüttüğümüz projelerin içinde en çok öne çıkan çalışmamız, hiç şüphesiz yerli otomobil projemizdir. Otomotiv sektöründe dünyanın önemli üretim merkezleri arasında yer alan ülkemizin, artık kendine özgü bir marka oluşturması gerektiğine inanıyoruz. Otomotiv yan sanayimizin stratejik ortak konumuna gelmesi için bunu bir gereklilik olarak görüyoruz. Şu ana kadar 4 tane prototip ürettik. Bu yılın sonuna kadar da 30, 40 araçlık bir test filosu üretip her türlü arazi, iklim ve mevsim şartlarında bu araçlarımızın testini yapacağız. Ve 2020 yılından önce de inşallah yerli otomobilin seri üretimine geçeceğiz. Bu projeyle yerli bir marka oluşturmanın da ötesinde, batarya, elektrik motoru, sürücü kontrol ünitesi ve otonom araç sistemleri gibi otomotiv teknolojilerini geliştiren, üreten ve ihraç eden bir ülke haline gelmeyi hedefliyoruz.

Otomotiv sektörü için büyük bir ihtiyaç olan Otomotiv Test Merkezi'ni Bursa Yenişehir'de kurmak için de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Test merkezini kuracağımız 4 bin 300 dönüm arazinin tahsis ve kamulaştırma işlemlerini tamamladık. Test merkezinin ilk aşaması olarak fren test pistinin inşaatına ise bu yıl içinde başlayacağız. Yerli dizel motor üretmek amacıyla bir Motor Mükemmeliyet Merkezi kurmak için de çalışmalarımızı başlattık. Ayrıca TÜBİTAK'ta bir Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi de kuruyoruz."

Bakan Işık, sanayi sitelerinin, organize sanayi bölgelerinin ve endüstri bölgelerinin, sanayinin fiziksel gelişiminin ve planlı sanayileşmenin en önemli unsurları olduğunun altını çizerek, bugüne kadar, 2016 fiyatlarıyla, organize sanayi bölgelerine 3,5 milyar TL, sanayi sitelerine ise 4,8 milyar TL kredi kullandırdıklarını aktardı.

-"3 yeni büyük üretim bölgesi oluşturmayı planlıyoruz"

Ülkenin farklı bölgelerinde en az 3 yeni büyük üretim bölgesi oluşturmayı planladıklarını ifade eden Işık, "Belli bölgelerde boş parselleri yatırımcılara bedelsiz olarak tahsis ediyor, belirli bir süre üretime geçilmeyen parsellerin ise tahsisini iptal ediyoruz. Bugüne kadar, 3 bin 591 parseli tamamen bedelsiz, bin 300 parseli ise kısmen bedelsiz olarak girişimcilere tahsis ettik. Yatırım yapılmayan ve atıl durumda kalan bin 886 parselin tahsisini iptal ettik" diye konuştu.

Kurulma çalışmaları süren Bilişim Vadisi hakkında da bilgi veren Bakan Işık, şunları kaydetti:

"3 milyon metrekare alanda kurmakta olduğumuz Bilişim Vadisi'ne ayrı bir parantez açmak istiyorum. Bilişim Vadisi'nde, altyapı çalışmalarını tamamladığımız 1. Etapta, 55 bin metrekarelik üstyapı inşaatını da haziran ayında tamamlayacağız. Yüksek teknoloji şirketlerinin buluşacağı Bilişim Vadisi, sadece ülkemizin değil, dünyanın da önemli teknoloji geliştirme merkezlerinden biri olmaya adaydır. AR-GE ve Yenilik faaliyetlerini kendi bünyesinde yapmak isteyen firmalarımıza ise AR-GE Merkezi Belgesi veriyoruz. Şu anda kurulu 244 AR-GE Merkezi'nde, 25 bin 372 kişilik istihdam sağlandı. Bu merkezlerde 6 bin 440 AR-GE projesi tamamlandı. 3 bin 729 patent başvurusu yapıldı ve bin 108 patent alındı. Özellikle orta ölçekli firmalarımızı da düşünerek, AR-GE Merkezi kurmak için gerekli personel sayısını 50'den 30'a indirmiştik. Şimdi de AR-GE Reform Paketiyle bu sayıyı bazı sektörlerde 15'e düşürme yetkisini aldık."

Piyasa Gözetimi ve Denetimi faaliyetlerinin sanayi ürünleri ile ilgili kısmının yaklaşık yüzde 70'ini Bakanlının yürüttüğünü hatırlatan Işık, "Piyasa Gözetimi ve Denetimi faaliyetlerini, sadece tüketici hakları açısından değil, kaliteli üretim yapan sanayicimizin haklarını korumak açısından da çok önemsiyoruz. 2015 yılında, 95 bin 029 farklı marka/model ürünü denetledik. Denetimler sonucunda uygunsuz bulunan 24 bin 722 ürün arasından insan sağlığı, can ve mal güvenliği için risk oluşturan 113 ürünün piyasaya arzını yasakladık, daha önce arz edilenlerin ise toplatılmasına karar verdik. Ayrıca tespit edilen uygunsuzluklar neticesinde toplam 9,1 milyon TL idari para cezası uyguladık" şeklinde konuştu.

-"TÜRKSAT 6A'yı da 2020'den önce hayata geçireceğiz"

Bakan Işık, AB Katılım Öncesi Yardım Aracı Programı 1. dönemi kapsamında, Rekabetçi Sektörler Programı'nın yürütüldüğünü, bu program ile Türkiye'nin doğusunda yer alan 43 ilde 490 milyon avro bütçeli 47 projenin sürdürüldüğünü kaydetti.

Milli yazılım anlayışının bir gereği olarak yerli uçak, helikopter, gemi gibi araçların beyin işlevi gören Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi'ni geliştirdiklerini belirterek, TÜRKSAT 6A'yı da 2020'den önce hayata geçireceklerini söyledi.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o
Read more »

blogs

Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!
İÜ kimya alanında 2 yeni patent aldı
Patent Tescili
Marka Tescili