Leave your phone number, our team will communicate with you as soon as possible.
Name - Surname :
Phone :
let's call you
Sakarya Üniversitesi Akedemisyenleri teknolojik bor boyası üretti.

Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) görevli iki akademisyen, bor elementini kullanarak "bor subftalosiyanin teknolojik elektronik boya" imal etti.

SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Salih Zeki Yıldız ve Doç. Dr. Uğursoy Olgun, yaklaşık 7 yıllık çalışmalarının ardından bor elementini ftalosiyaninle işleyerek kimyasal reaksiyona girme potansiyeli ve yüzey alanı çok daha fazla olan yeni nano bor tozunu üretti.
Geliştirilen bu katalizörü ileri teknoloji kimyasal boya sentez yöntemlerini kullanarak çeşitli metallerle reaksiyona tabi tutan öğretim üyeleri, daha önce bilimsel literatürde bilinmeyen tamamen yeni fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip olma özelliğini taşıyan teknolojik bor boyasını imal etti.
Yüksek floresans özelliğe sahip bor boyasının üretimi için geliştirilen yöntem sayesinde çok daha kolay reaksiyon şartlarında yüksek verimlerle üretim yapılabilecek. Fransa'daki kimya sektöründe faaliyet gösteren bir firmaya ilk ihracatı yapılan ürünün Sakarya Teknokent bünyesinde gerçekleştirilen uluslararası patent başvuru süreci ise devam ediyor.
Bor boyası, güneş enerjisinden yararlanılarak elektrik üretimi yapan fotovoltaik panel, sağlıklı dokulara zarar vermeden kanserli hücrelerin yok edilmesini sağlayan bir ışın tedavi yöntemi olan fotodinamik terapi, organik ışık yayan diyot, antibakteriyel formülasyonlar, dokunmatik ekranlar, optik filtre ve ışık absorplayıcı gibi birçok alanda kullanılıyor.
- "Yaptığımız çalışma dünyada ilk"
SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğursoy Olgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında çalışmalara başladıklarını ve kendilerine ait teknolojiyle nano bor tozunu ürettiklerini söyledi.
Toz şeklindeki katalizörü çeşitli metallerle reaksiyona tabi tutup kırmızı-pembe renkli florasan boya ürettiklerini dile getiren Olgun, "Bu boyanın saflaştırılma süreci ve diğer piyasada bulunan ürünlerden özelliği oldukça iyi. Saflık derecesi daha yüksek, çözünürlük derecesi ve stabilitesi oldukça iyi." dedi.
Olgun, yaptıkları çalışmanın ilk olduğunu henüz dünyada bilinmeyen yeni bir bileşik grubu keşfettiklerini vurgulayarak, "Dolayısıyla keşif, uluslararası alanda ses getirdi. Şu an çalışmalarımız devam ediyor. Yurt dışından davetler alıyoruz. Mevcut imkanlarımız çerçevesinde mümkün olduğu kadar sağlıklı bir şekilde bu süreci yürütmeye çalışıyoruz." diye konuştu.
Ürünün ihracat potansiyeli olduğunu ve gramının 200 avroya satıldığını belirten Olgun, bor boyasını Türkiye'de üretip dış satımını yapmayı planladıklarını kaydetti.
Olgun, Dünya Patent Ofisi'ne başvurularını yaptıklarını ve değerlendirme raporlarının olumlu geldiğini ifade ederek, sürecin Sakarya Teknokent bünyesinde devam ettiğini anlattı.
Ürünün ilk satışını yaptıklarını belirten Olgun, "Fransa'daki kimya sektöründe faaliyet gösteren bir firmaya ürünümüzü teslim ettik. Bu da sevindirici bir gelişme oldu bizim ve ülkemiz açısından. Bu katma değeri yüksek ürünlerin arttırılması özellikle ileri teknoloji boyaların ihracat potansiyelinin yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.
- "Yeni bir sınıf bileşiğini dünya literatürüne kazandırmış olacağız"
SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Anorganik Kimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Salih Zeki Yıldız da uzun yıllardır bu proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Bor boyasının bilindiğini fakat zor şartlarda elde edildiğini vurgulayan Yıldız, "Bizim geliştirdiğimiz ve patenti için başvurduğumuz bu yöntemle daha kolay şartlarda, yüksek verim ve yüksek saflıkta elde edilebiliyor. Bunun yanında çinko ve diğer metallerle de bunu yaymak mümkün. Bu ise dünyada hiç bilinmiyor. Zaten patentin en orijinal tarafı da bu olacak. Dolayısıyla biz yeni bir sınıf bileşiğini dünya literatürüne kazandırmış olacağız." dedi.
Yıldız, ürettikleri bor boyasının fotovoltaik panel, fotodinamik terapi tedavisi, antibakteriyel formülasyon, dokunmatik ekranlar ve optik filtre gibi birçok alanda kullanıldığını da sözlerine ekledi.

Devir Patent Tescil Ofisi.
#patenthaber #markatescili #patent #patenttescili #tasarımtescili #devirpatent
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o
Read more »

blogs

Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!
İÜ kimya alanında 2 yeni patent aldı
Patent Tescili
Marka Tescili