Leave your phone number, our team will communicate with you as soon as possible.
Name - Surname :
Phone :
let's call you
Marka ihlaline hapis taklit ürüne hızlı imha
Sınai Mülkiyet Kanunu, Meclis’te kabul edildi. Düzenlemeyle, marka hakkına tecavüz edenler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Buluştan elde edilen gelirin en az üçte biri buluşçuya verilecek. Taklit ürünlerin, yargı süreci bitmeden hızlı imhasının da önü açıldı

Kanunla, Türk Patent Enstitüsü’nün adı Türk Patent ve Marka Kurumu (Türk Patent) olarak değiştirildi. Buna göre, kullanılması düşünülmeyen mal ve hizmetler için marka tescil talebinde bulunulması önlenecek. Sahibi tarafından 5 yıl içinde ciddi biçimde kullanılmayan marka iptal edilecek. Kanunla, marka tescil süreçleri de kısalacak. Markalar, şekil, renk, ses ve her türlü işaretten oluşabilecek. Bir markanın, başka bir marka ile benzerliği, halk tarafından ilişkilendirilme ihtimali de dahil karıştırılma ihtimali varsa başvuru reddedilecek. Menfaati olanlar, markanın hükümsüzlüğünü mahkemeden isteyebilecek.
AHLAKA AYKIRI BULUŞA ONAY YOK
Taklit markayı satan, dağıtan, bir başka şekilde ticaret alanına çıkaran, ithal ve ihraç eden, ticari amaçla elde bulunduran kişiler de marka hakkına tecavüz etmiş olacak. Marka hakkına tecavüz edenler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Marka koruması olduğunu belirten işareti mal veya ambalaj üzerinden yetkisi olmadan kaldıran kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Taklit markayı satan kişi, malı kimden temin ettiğini bildirirse, ceza almayacak.
El konulan suça konu eşya hakkında, bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısının talebi üzerine hâkim, kovuşturma aşamasında hükümden önce mahkeme tarafından imha kararı alabilecek.
BULUŞ GELİRLERİ HOCALARA
Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı buluşlar, bitki çeşitleri veya hayvan ırkları ile bitki veya hayvan üretimine yönelik biyolojik işlemler, insan veya hayvan vücuduna uygulanacak teşhis yöntemleri ile cerrahi yöntemler dahil tüm tedavi yöntemleri, insan klonlama işlemleri için patent verilmeyecek. Başvuru tarihinden başlamak üzere patentin koruma süresi 20 yıl, faydalı modelin koruma süresi 10 yıl olacak.

ÇALIŞAN VE İŞVERENE PAY
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara buluşları için ödenecek bedel, buluştan elde edilen gelirin üçte birinden az olmayacak. Ancak buluş konusunun kamu kurum veya kuruluşu tarafından kullanılması halinde ödenecek bedel, bedelin ödendiği ay için çalışana ödenen net ücretin 10 katını aşamayacak.

Çalışan, hizmet buluşu yaptığında bu buluşunu yazılı olarak ve geciktirmeksizin işverene bildirecek. İşveren, hizmet buluşuyla ilgili hak talep edebilecek. Çalışan makul bir bedelin kendisine ödenmesini isteyebilecek.
MİLLİ GÜVENLİK İÇİN KARAR 3 AYDA
Patent ve Marka Kurumu, milli güvenlik açısından önem taşıdığı düşünülen buluşu, Savunma Bakanlığı’na iletip 3 ay içinde kararını verecek.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o
Read more »

blogs

Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!
İÜ kimya alanında 2 yeni patent aldı
Patent Tescili
Marka Tescili