Leave your phone number, our team will communicate with you as soon as possible.
Name - Surname :
Phone :
let's call you
Marka Tescili ve Marka Tescilinin Önemi
Marka Nedir?
Markanın Tek bir tarifi yoktur. Markanın, hukuki, ticari, niteliği ve birçok farklı açıdan tarifi vardır. Bana göre marka için en doğru tarif; “Ürünler bir ismi, ticari logoyu, güzel bir ambalajı ve belki eşsiz tasarım özelliklere sahip olmasına rağmen gerçekte henüz markaya sahip değildir, bu özelliklerin hepsi maddesel damgadan ibarettir. Henüz geçmişi ve sadık tüketicileri olmayan ürünlerin maddesel damgaları içi boş ve anlamdan yoksundur. Maddesel damgalar, zamanla müşteri memnuniyeti, reklamlar, tanıtımlarla doldurarak markaya dönüşür.” Dolayısıyla marka bir emek ürünüdür.

Markalar Nasıl Korunur?
Marka, uzun yıllar yoğun emek sonucu ortaya çıktığı için korunmalıdır. Marka koruması markanın itibarını sarsacak her türlü tecavüzün önlenmesiyle mümkündür. Marka tecavüzlerine karşı tam bir hukuki koruma sağlamak için ilgili mercide tescil edilmesi gerekir.
Türkiye’de marka tescilini veren merci (TPE) Türk Patent Enstitüsüdür. Markaların, ticaret odası, vergi dairesi ve benzer kurumlarda kayıt altına alınması marka tescili değildir ve tam bir hukuki koruma sağlamazlar.

TPE’de Tescil Edilen Marka Tüm Dünya’da Korunur mu?

TPE nezdinde tescil edilen markalar Türkiye sınırları içinde koruma sağlar. Markayı taşıyan ürün veya hizmet ticari amaçla yabancı ülkelerde piyasaya çıkarılırsa ilgili ülkenin mevzuatları uyarınca tescilli marka olarak korunmaz. Bu nedenle yurtdışında kullanılan markaların ticari faaliyet gösterilen ülkelerde tescil edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Markaları yurtdışında tescil ettirmek için ilgili ülkelerin yetkili Patent Mercilerine bizzat ya da Uluslararası Anlaşmalar uyarınca TPE aracılığıyla başvurarak tescil almak mümkündür.
Türkiye’nin marka mevzuatı ve tescil sistemi AB ülkeleriyle büyük oranda benzerdir.

Her Marka Tescil Almalımıdır?

Kullanılan markada mülkiyet hakkına sahip olmak için tescil almak şarttır fakat özellikle küçük işletmeler markalarını tescil ettirmeye pek sıcak bakmıyorlar. Söz konu işletmeler tescil maliyetlerini yüksek olduğu yanılgısındalar oysa ki tescil maliyetleri son derece uygundur. Bir kısım işletme de markalarına önem vermedikleri için tescil ettirmeyi düşünmemektedirler.
Tescili sende olmayan bir markanın bir başkası adına tescilli olma ihtimali son derece yüksektir bu durum hukuki ve cezai açıdan son derece sakıncalı olup her an bir dava sürpriziyle karşılaşabilirsiniz.
Ayrıca her marka tescil almaya müsait olmayabilir. Kullandığınız marka TPE nezdinde bir başkası adına tescilliyse aynı veya benzer markanın ikinci kez tescil edilme ihtimali yoktur. Bu durumda Hukuksal yollara başvurarak tescilli markayı hükümsüz kılmak veya kendinize tescil edilmeye müsait yeni bir marka oluşturmak en iyi davranış olur.
Marka Tescilinin Sağladığı Haklar Nelerdir? Tescil öncelikle mülkiyet hakkı kazandırır. Günümüz ticari hayatında Fikri ve Sınai Haklar (Marka, Patent, Faydalı Model, Endüstriyel Tasarım) çoğu zaman işletmelerin maddi sermayelerinden (fabrika binası, üretim araçları, ham madde, …vb) daha fazla değer taşımaktadır. Bilindiği üzere birçok ünlü markanın maddi sermaye yatırımları neredeyse yoktur, markalarını fason olarak ürettirip satmaktadırlar. Bu firmaların ellerindeki en büyük sermaye markalarıdır.
Uzun yıllar büyük emekler harcayarak oluşturduğunuz markanıza ancak marka tesciliyle sahip olabilirsiniz ve koruma altına alabilirsiniz.
Tescilli bir marka AB Kriterlerini kabul eden Türkiye’de ciddi bir hukuki korumada sağlamaktadır. Tescilli markanızın aynısını veya ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanan kişi ve firmalara karşı maddi, manevi tazminat davası açabilirsiniz hatta söz konu taklit ürünleri üreten araç gereçler ve taklit ürünleri dahi toplatabilirsiniz. Ayrıca marka taklidi yapan kişiler, firma yetkilileri hakkında hapis istemli ceza davası da açılabilinir.
Ülkemizde Marka Hukuku Yeterli Koruma Sağlamakta mıdır? Türkiye’de ki marka mevzuatı AB kriterleriyle büyük oranda paralellik hatta aynılık taşımakta olup marka sahibine son derece geniş haklar sağlamaktadır.
Fakat tüm hukuksal ihtilaflarda olduğu gibi Marka Hukukundan kaynaklanan ihtilaflarda da son derece profesyonel çalışma yapmak ve davaları konusunda pratik ve teorik deneyime sahip Avukatlarla yürütmekte büyük fayda vardır. Marka ve Patent Hukukundan kaynaklı davalarda yılgınlık ve boş vermişlik en büyük düşmandır. Marka sahibi markasına önem vermez ve hakkını aramazsa elbette Mahkemeler ve Devlette uğraşmaz.
Tescil Edilmeyen Markalar Nasıl Bir Tehditle Karşı Karşıyadır ? Tescil bir şeyin size ait olduğunun kanıtıdır. Gayrimenkulünüze Tapu Belgesiyle, arabanıza ruhsatla, eşinize evlilik cüzdanıyla, çocuklarınıza nüfus kaydıyla ve markanıza marka tescil belgesiyle sahip olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz.
Tescilsiz bir markaya yatırım yapmak Hazine arazisine hatta başkasının arazisine bina inşa etmekle aynı anlamı taşır, yaptığınız tüm yatırımlar boşuna olur hatta çoğu zaman marka hırsızı konumuna düşersiniz.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o
Read more »

blogs

Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!
İÜ kimya alanında 2 yeni patent aldı
Patent Tescili
Marka Tescili