Leave your phone number, our team will communicate with you as soon as possible.
Name - Surname :
Phone :
let's call you
İsimlerini dahi bilmediğimiz, dünyayı değiştiren 6 Mucit İnsan
Tüm dünya Thomas Edison ismini ezberden bilir; jeneratörlerden lazer teknolojisine dek bugün bile kullandığımız onlarca şeyin mucidi olan Tesla’yı ise bir araba modeli sananlar daha fazladır... Steve Jobs’ın yaşam hikayesini evlatlık verildiği andan itibaren öğrenmişizdir lakin; ilk bilgisayarı icat eden ve 2. Dünya Savaşı’nı bitiren adamın ismini öğrenmemiz için Oscar ödüllü bir Hollywood filmine, dünyaca meşhur bir İngiliz aktöre gereksinim duyarız.

Enigma’yı hatırladınız mı? Tanıdınız mı Alan Turing’i?

Tarih kitaplarında tatmin edici sayfa değil çağrıda bulunmak ancak, veya minnetle andığımız insanları seçerken diğer özellikler arıyoruz. Fredrick G. Banting’in, Irina Sendler’in, ya da Dennis MacAlistair Ritchie’nin isimlerini hatırlamamamızın başka ne açıklaması olabilir fakat…
Kim mi onlar? Bir bakalım.

Frederick G. Banting

Hemen Şimdi 49 yaşında hayata veda eden bu Kanadalı doktoru tanıyor musunuz? Doktor Banting, 1923 yılı Nobel Tıp Ödülü’nün sahibi bir bilim insanı; çünkü 1921 yılında İnsülin hormonunu sentezleyen ekibin başkanı. "İnsülinin keşfi bütün dünyaya aittir" diyerek, bu keşfin patentini almayı reddetti, sonunda berat 1 DOLAR karşılığında Toronto Üniversitesi’nin oldu.
Bu adam baştan sona diyabet hastaları öncelikle elde etmek üzere, dünya üstünde milyonlarca hasta tedavi olabiliyor; yürek fonksiyonları duran ahali ölümden döndürülüyor...

Valentina Tereshkova

İnsanoğlunun uzaya varmak çabaları Soğuk Savaş’ın yarattığı propaganda savaşlarına meze olmuştu... Bugün dünya uzaya çıkan birincil kadın astronot olarak Sally Ride’ı hatırlıyor belki; fakat bu dürüst değil. Sally Ride, Challenger mekiği ile uzaya çıktığında takvimler 1983’ü gösteriyordu. Valentina Tereshkova ise 20 yıl değin erken davrandı! 1963 yılında Vostok 6 mekiği ile uzaya çıktı, uzaydaki birincil kadın ve uzaydaki birincil sivil oldu.
Bu görevi başarıyla gerçekleştiren ilk bayan olmasının yanı sıra, daha da önemlisi; Valentina Tereshkova sayesinde uzay yolculukları orduların egemenliğinden çıktı... Bu önemlisi ad, Amerika & Sovyet Rusya kavgası sırasında unutturuldu.

Henry Woodward

Para ile muhtemel kılınmış bir efsane, Thomas Edison… Parasızlık yüzünden unutulmuş bir ad; Henry
Woodward. Hikâye çok kısa;
Kanadalı mucit Henry Woodward ve asistanı Mathew Evans 3 Ağustos 1874’te akkor hale gelmiş ampul’ü buluş ettiklerini Kanada Berat Ofisi’ne bildirirler. Yüzde yüz çalışan bu ampulün patent numarası da 3738’dir. Fakat parasızdırlar, sıcak nakite ihtiyaçları vardır. Bu yüzden patentlerini çok ucuza Thomas Edison’a satarlar. Thomas Edison’ın ampulün patentini aldığı yıl 1879’dur... Yani evet, ampulün mucidi doğrusu Henry Woodward.

Irena Sendler

Oskar Schindler’in 1200’e yakın Yahudi’yi Nazi’lerden kurtarması muhakkak takdire şayan, bu hikayeyi konu alan film de şüphesiz Oscar’ları hak ediyor... Peki ya Irena Sendler’in hikayesi?
Hekim babanın hemşire kızı, Polonyalı Irena Sendler, 2. Dünya Savaşı esnasında Nazi hastanelerinden Yahudi hastalar için ilaçlar ve ağrı kesiciler çaldı, Yahudi ailelerin kaçabilmesi için 3000’in üstünde sahte belge hazırladı, ve bu sayede Varşova’da 2500’ün üzerinde Yahudi çocuğun hayatını kurtardı! Çocukların hayatını kurtarmakla da kalmadı Sendler; herkes için bir bir, savaştan önceki hayatları ve aileleri hakkında detaylı notlar tuttu. Bu Vesile Ile kurtardığı çocukların savaştan daha sonra geçmişlerini unutmalarını da önlemiş oldu… 12 Mayıs 2008’de, 98 yaşında hayata gözlerini yumdu. Duymadık natürel.

Ignaz Semmelweis

Elmanın daldan yere düşmesi ile yer çekimini keşfetmek dek esas gelebilir bu buluş... Fakat dünyayı değiştirmediğini kim iddia edebilir?
Alman asıllı Macar doktor Ignaz Semmelweis, 1847 yılında Viyana Hastanesi’ndeki stajyer doktorların kadavraları inceledikleri elleriyle doğum yaptırdıklarını farketti, el temizliği ile bebek ölümleri arasındaki ilişkiyi keşfetti, bu vesile ile 19. yüzyılın en büyük hastalıklarından biri olan lohusalık hummasını önledi ve bebek ölümlerini %30 azalttı!
Ne kadar esas, değil mi? Ameliyata girmeden elleri dezenfekte etmek... İşte bu doktor doğru ‘temel’.

Jonas Salk

Benzer Banting gibi, keşfinin tüm insanlığa ait olduğunu söyleyen ve patentlemeyi reddeden bir ad: Jonas Salk.
Ne mi yaptı?
Amerikalı doktor 1954 yılında çocuk felci aşısını icat etti, çocuk felcini dünya üzerinden sildi. Dünyanın unuttuğu fedakarlığa dahası şöyle bedel biçelim: Dr. Salk eğer aşısının patentini çıkarmış olsaydı, 7 milyar Dolar’ın üstünde bir servete sahip olacaktı...

Devir Patent Tescil Ofisi.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o
Read more »

blogs

Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!
İÜ kimya alanında 2 yeni patent aldı
Patent Tescili
Marka Tescili