Leave your phone number, our team will communicate with you as soon as possible.
Name - Surname :
Phone :
let's call you
Bilgisayarı kim buldu?
Bilgisayarı kim buldu?

BİLGİSAYAR DENİLİNCE, TARİHÇE İLK HESAP MAKİNESİNE KADAR ULAŞIYOR. ANCAK BİLİNEN ANLAMDA İLK BİLGİSAYAR, 1947 YILINDA BASINA TANITILAN ENIAC. BULUŞÇULARI İSE JOHN MAUCHLY VE PRESPER ECKERT.

Bilgisayarlar denilince aklımıza 20’nci yüzyıl geliyor. Ancak bu işin tarihçesine bakınca, süreç 1962’de Blaise Pascal ile birlikte başlıyor. Fransız matematikçi, fizikçi ve de teolog olan Pascal’ın geliştirdiği hesap makinesi bazı kaynaklara göre ilk bilgisayar olarak geçiyor. Hal böyle olunca bu işin ilk atası, abaküs ile sayı sayan Çinliler desek yeridir. Zaten bazı kaynaklar Pascal’ın abaküs’ten ilham aldığını yazıyor.

Pascal    abacus
Pascal’ın sadece toplama-çıkarma yapabilen hesap makinesini Alman bilim adamı Gottfreid Wilhelm von Leibniz, 1694 yılında geliştiriyor ve ilk dört işlemi yapan hesap makinesin ortaya çıkıyor. Yıl 1937’ye geldiğinde ABD’li Howard Hathaway Aiken, logaritma ve trigonometri çözebilen, daha uzun işlemler yapan bir hesap makinesi yapıyor.

Buraya kadar andığımız herkesin uzmanlık alanı hesap makinesi ama bütün bu çalışmalar bilgisayar fikrini besliyor ve sonuçta ortaya ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) çıkıyor.

SİPARİŞİ AMERİKAN ORDUSU VERDİ

ENIAC, günümüzde hala kullandığımız RAM’lı bilgisayarın atası. Kaynaklara göre 1941 yılında Amerika’nın 2’nci Dünya Savaşı’na katılmasıyla birlikte ordu, Pensilvanya Üniversitesi bünyesindeki Moore School of Electrial Engineering’e, uzun menzilli top ve füzelerdeki hesap hatalarını gidecek bir cihaz sipariş ediyor. Tabi ki gizli. Bilim adamları John Mauchly ve Presper Eckert de, 4 yıl çalışarak 500 bin dolar maliyetle ENIAC’ı geliştiriyor. Savaş Eylül 1945’te sona erdiği için bu makineye ihtiyaç kalmadığı belirtiliyor ve ENIAC, 1947 yılında basına tanıtılıyor. O yıllarda başka yerlerde başka çalışmalar da yürütüldüğü biliniyor ama ENIAC, tarihe geçiyor.


Bilgisayarların atası ENIAC “Dev Beyin’ olarak adlandırılması sanırız, 167 metrekarelik bir alanı kaplamasından kaynaklıyor. Bu dev cihaz, önce bilimsel araştırmalarda sonra da endüstriyel olarak kullanılıyor. 1955 yılına kadar hizmet veriyor. Bugün parçaları Amerikan Ulusal Müzesi’nde sergilenen ENIAC, daha az maliyetle çalışan EDVAC adlı bilgisayarın gelişmesiyle tarih oluyor. EDVAC’ı geliştirenler de ENOAC’ın mucitleri John Mauchly ve Presper Eckert’in başında olduğu ekip. Sonra John von Neumann’ın geliştirdiği ORDVAC adlı bilgisayar geliştiriliyor. Sonra başkaları…


Yazıyı buraya kadar okumuş bazı arkadaşların, “İyi ama ilk bilgisayar IBM’e ait değil miydi” soracaklarını tahmin ediyoruz. Küçük bir hatırlatma; IBM’in 1981 yılında devrim niteliğindeki hamlesi, ilk kişisel bilgisayarı yani personal computer’i (PC) piyasaya sürmesiydi. Akıllarda ilk olarak kalması ise son derece normal. IBM 5150 piyasaya çıkarken 5 yılda 250 bin adetlik satış hedefleniyordu, bir yılda ulaşılan rakam ise tam 1 milyon adet oldu. IBM 5150’nin babası olarak kabul edilen kişi ise William C. Lowe.

Devir Patent Tescil Ofisi..
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o
Read more »

blogs

Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!
İÜ kimya alanında 2 yeni patent aldı
Patent Tescili
Marka Tescili