Yurt Dışı Tescil İşlemleri
Yurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. 
Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut olmamakla beraber Türkiye’nin yararlanabildiği 3 toplu tescil sistemi bulunmaktadır.

Batı ve dış dünya ile ilk temasımızın üzerinden asırlar geçmiştir. Tanzimat’la başlayan dünyaya açılma macerası bugün Türkiye’nin artık dış dünyadan kopamayacak derecede dışa açılmış olduğu bir hale gelmiştir. Düne kadar döviz bulundurmanın bile suç satıldığı bir ülkede bugün binlerce Türk Şirketi Yurtdışında faaliyet göstermektedir.

Devir Patent tescil ofisi olarak markanızın veya ürünlerinizin yurt dışı tescil işlemlerinde de uzman ekibimizle hizmet vermekteyiz. 
Marka, patent ve endüstriyel tasarım tescillerinde mülkilik esası geçerli olduğu için Türkiye’de korunan bir hakkın aynı şekilde yurtdışında da korunduğu söylenemez. Zira haklar ancak tescil edildikleri ülkelerde, o ülke kanunları çerçevesinde korunmaktadır.
Türkiye’de tescilli bir marka, patent ya da tasarımın yurtdışında da aynı şekilde korunması mümkündür. Korumanın başlaması için tescil ön şarttır. Bu yüzden Türkiye dışında faaliyeti bulunan veya faaliyete başlamayı düşünen şirket veya şahıslar, marka, patent ve endüstriyel tasarımlarını yurtdışında tescil ettirmelidirler.
Marka tescilinde Madrid Protokolü ve Avrupa Birliği Markası (CTM) prosedürleri, Endüstriyel tasarım tescilinde La Haye ve Avrupa Birliği Tasarımı, Patent tescilinde Avrupa Patenti ve Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) çerçevesinde yapılan müracaatlar hem maliyetlerin düşürmekte hem de tek bir müracaat ile birden fazla ülkede hak tescili sağlanabilmektedir.
Madrid Protokolü’ne Türkiye 1999 yılında taraf olmuştur. Bir ülkenin Madrid Protokolüne üye olması o ülkenin dışa açılmasında önemli göstergelerden biridir. AB ülkelerinin tamamının aynı zamanda Madrid Protokolüne üye olduğu, Avrupa’da protokole üye ülkenin neredeyse bulunmadığı düşünülürse protokolün ne derece önemli bir entegrasyon sağladığı anlaşılacaktır.
CTM yani Avrupa Birliği Markası henüz Türkiye’den direkt başvuruya kapalı olsa da vekil aracılığı ile başvuru yapılabilmektedir. Türkiye’nin AB üyesi olması ile artık Avrupa Birliği markaları konusunda farklı bir düzenleme yapılmasına gerek kalmayacaktır. Endüstriyel tasarımlar bakımından La Haye protokolü ve Topluluk Tasarımı Markadaki Madrid Protokolü ile Topluluk Markasına Karşılık gelmektedir. Patentte ise PCT ve Avrupa Patenti başvuruları benzer başvuru yollarıdır. Tüm bu başvuru yollarında ortak nokta hem WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı) hem de Avrupa Birliği bünyesindeki kurumlar (EPO, OHIM) tarafından çifte tescil yolu öngörülmüş olmasıdır.

Devir Patent Tescil Ofisi. 
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent