WIPO'dan Türkiye'ye 'otorite' görevi
Türk Patent Enstitüsü (TPE), Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Örgütü (WIPO) nezdinde Uluslararası Araştırma ve İnceleme Otoritesi (ISEA) olarak atandı.

8 Mayıs'ta yapılan Teknik İşbirliği Komitesi (CTC) toplantısında kabul edilerek Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) Birliğine onaylanmak üzere önerilen Türk Patent Enstitüsünün WIPO nezdinde ISEA olarak atanmasına ilişkin başvurusu, bugün Cenevre'de yapılan Patent İşbirliği Anlaşması genel oturumunda kabul edildi.

Oturumda söz alan WIPO Genel Direktörü Francis Gurry de, TPE'nin ISEA olarak atanmasından duyduğu memnuniyetini ifade ederek, WIPO olarak TPE ile ISEA stütüsü bağlamında da yakın iş birliği ve çalışmayı sürdüreceklerini belirtti.

-"Türkiye'nin gücünün göstergesi"

Kararı AA muhabirine değerlendiren Dünya Ticaret Örgütü Nezdindeki Türkiye Daimi Temsilcisi Mehmet Haluk Ilıcak, Türk Patent Enstitüsünün uluslararası alanda da Türkiye'nin yüzünü ağartmaya devam ettiğini, kurumun başarılı ve titiz çalışmaları sonucu bu sonucun alındığını, GKRY'nin karşı çabalarına rağmen alınan sonucun Türkiye'nin uluslararası alandaki gücünün göstergesi olduğunu ifade etti.

Başvurunun görüşülmesi sırasında, Türk Patent Enstitüsü ile DTÖ nezdindeki Türkiye Daimi Temsilciliği'nin yoğun temas ve girişimleri sonucu, aralarında AB üyesi İspanya, Avusturya, Finlandiya ve İsveç ile ABD, Kore, Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti, İsrail, İran, Brezilya, Meksika, Güney Afrika'nın da bulunduğu çok sayıda ülke Türkiye'ye destek verirken, sadece Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) temsilcisi aleyhte konuşma yaptı.

GKRY temsilcisi oturum sırasında, Türkiye Patent Enstitüsünün ISEA olarak tanınması konusunda çekinceleri olduğunu ifade ettikten sonra, Türkiye'nin "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin varlığını sorguladığını, kendileri ile WIPO gündemi dahil hiçbir konuda iş birliği ve ilişki kurmadığını iddia ederek, bu konudaki konsensusa katılmayacaklarını bildirdi. Rum temsilci, çekincelerinin toplantı raporunda kayda geçirilmesini talep etti.

Oturum başkanı, ülkelerin destek beyanlarını ve GKRY'nin çekincesini not ettiğini bildirdikten sonra, Türk Patent Enstitüsünün Uluslararası Araştırma ve İnceleme Otoritesi olarak atanmasının kabul edildiğini açıkladı.

WIPO Hukuk Servisi, GKRY'nin toplantıda ifade ettiği çekincenin atama kararı üzerinde hiçbir hukuki etkisinin bulunmadığı ifade etti.

Devir Patent Tescil Ofisi. 
#patenthaber #markatescili #wipo #devirpatent
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent