Uluslar Arası Tasarım Tescil Sistemi
Paris sözleşmesine üye tüm ülkelerde, talep edilmesi durumunda, yeni ve ayırt edici özelliklere sahip tasarımlar, tescil ile koruma altına alınabilmektedir. Süreç, başvuru yapılan ülkenin yerel prosedürlerine göre işlemektedir.
 
Devir Patent’in konusunda deneyimli uzmanları, başvuru istenilen ülkelerdeki, seçkin vekillerle işbirliği yaparak, tescil sürecini başından sonuna  kadar takip etmektedirler.

- Bölgesel Tasarım Tescili Sistemi
 
Belçika, Hollanda ve Lüksembourg ülkeleri, BENELUX TASARIM TESCİL SİSTEMİ’ni geliştirmiştir. Bu üç ülkede bölgesel koruma sağlayan tek tescil yapılmaktadır.

Konuyla ilgili detaylı bilgiye www.bbtm-bbdm.org adresinden ulaşabilirsiniz.

- Topluluk Tasarım Tescili
Topluluk Tasarım Tescili Avrupa Birliği üyesi ülkeleri kapsayan üniter ve otonom bir tasarım koruma sistemidir ve yetkili ofisi İspanya Alicante’de bulunan İç Pazarda Uyum Ofisi'dir. (OHIM - Office For Harmonization In The Internal Market).
Topluluk Tasarım Tescilinin en önemli özelliği tescilli ve tescilsiz tasarımlara sağladığı çifte koruma sistemidir. Tescilli tasarımlar başvuru tarihi ve ona bağlı resmi yayın ile sağlanan haklara sahip olurken; tescilsiz tasarımlar, tasarımın açıklanmasından itibaren üç yıllık bir süre için orijinal tasarımın kopyalarının kullanımına engel olabilmektedir. Diğer bir deyişle yenilik ve ayırt edici kriterlere sahip tescilsiz tasarımların korunma süresi, Topluluk içerisinde kamuya sunuldukları tarihten itibaren 3 (üç) yıldır. Tescilli tasarımlar ise, 5 (beş) yıllık süreler için tescil edilebilmekte ve 5 (beş) yıllık dönemlerde 25 (yirmibeş) yıla kadar tescil koruması uzatılabilmektedir.
Başvurunun OHIM’e sunulmasının ardından inceleme şekli şartlar açısından yapılmakta, yenilik ve ayırt edicilik özelliği aranmamaktadır. Şekli şartlar açısından uygun olan başvuru konusu tasarım tescil edilmekte ve Topluluk Tasarım Bülteninde yayınlanarak üçüncü kişilerin itirazlarına açılmaktadır. Yayın, başvuru sahibinin talebi üzerine başvuru (veya varsa rüçhan) tarihinden sonra 30. (otuzuncu) aya kadar ertelenebilmektedir. Aynı ürün sınıfına dahil olmak koşulu ile çoklu tasarımlar tek bir başvuruda toplanabilmektedir ancak “süslemeler” çoklu tasarım konusu olamamaktadır.
 
* Ülkeler : Avusturya, Belçika, İngiltere, Danimarka, Almanya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsveç, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, Romanya, ve Bulgaristan.
- Uluslararası Tasarım Tescili
Tasarım tescili için uluslararası başvuru işlemleri Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO) bünyesinde Lahey Anlaşması'na göre yürütülmektedir.
Lahey Sistemi, Uluslararası Büro (WIPO) nezdinde yapılacak tek bir başvuru ile birden fazla ülkede endüstriyel tasarım koruması elde etmek imkanı veren uluslararası tescil sistemidir. Tasarım için koruma talep edilen ülkeler başvuru sahibi tarafından belirlenmektedir. Başvuru sahibi, tek bir başvuruyla, seçilen ülkelerde aynı etkiye sahip bir tescil sahibi olabilmektedir. Tescille ilgili bütün işlemler tek bir merkezden yürütülmekte ve bütün kayıtlar tek bir merkezde tutulmaktadır.
Uluslararası başvuru aynı zamanda tescil sonrası işlemler açısından da büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Yenileme, adres veya unvan değişikliği gibi işlemler için başvuru ve prosedür tektir.
Uluslararası başvuru doğrudan Uluslararası Büro'ya yapılabileceği gibi, Türk Patent Enstitüsü aracılığı ile de yapılabilmektedir. Lahey Sistemi çerçevesinde uluslararası başvuru yapabilmek için ulusal başvuru veya tescil şartı bulunmamaktadır.
Üye Ülkeler:  Afrika Fikri Mülkiyet Örgütü (OAPI), Arnavutluk, Ermenistan, Botsvana, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Danimarka, Mısır, Estonya, Avrupa Birliği, Fransa, Gürcistan, Almanya, Gana, Macaristan, İzlanda, Kırgızistan, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya , Moğolistan, Namibya, Norveç, Umman, Polonya, Moldova, Romanya, Sao Tome ve Principe, Sırbistan, Singapur, Slovenya, İspanya, İsviçre Cumhuriyeti, Suriye Arap Cumhuriyeti, Makedonya, Türkiye, Ukrayna

Devir Patent Tasarım Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent