Türkiyede Fikri Mülkiyet Borsası kurulması için çalışmalar hız kazandı
Bir süredir konuşulan Fikri Mülkiyet Borsası konusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk markalarının korunması ve fikri mülkiyetlerin ticarileşmesi noktasında önemli bilgiler paylaştı.

Ülkemizde 2015 yılında ARGE harcamalarının bütçedeki payı %1 seviyesinde gerçekleşmişti. TBMM’den çıkan ARGE kanunu ile kademeli olarak AB ve OECD ülkelerine yakınsanması hedeflenen ARGE yatırımlarında Türkiye aslında oldukça geride. AB ortalaması bu alanda %3 seviyelerinde.
  ARGE Merkezleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin Sınai Mülkiyet Kapasitelerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Sınai Mülkiyet Kanunu tasarısının ekim veya kasım aylarında yasalaşmış olmasını hedeflediklerini dile getiriyor. Bu kanunun yasalaşması ile birlikte patent başvuru, tescil, koruma ve ticarileşme gibi aşamalar çok daha etkin ve kolay bir hale getirilecek.   Fikri Mülkiyet Borsası  Bunun yanı sıra Borsa İstanbul bünyesinde yer alacak olan Fikri Mülkiyet Borsası, patentlerin ticarileşmesi konusunda fikir sahipleri ile yatırımcıları birbirine yakınsayacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, işletmelerin finansal yapılarında da marka değerlerinin ve patentlerin ağırlık kazanmasına yönelik çalışmalar yürütüyor.   Özellikle ARGE Merkezleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin Sınai Mülkiyet Kapasitelerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında üç fazda teknoloji bölgelerine eğitim ve danışmanlık hizmeti verilecek. İlk fazda patent uzmanları, fikri ve sınai hakların önemi ve Türkiye’deki yasal süreçleri konusunda katılımcıları bilgilendirecek. İkinci aşamada bu fikirlerin ticarileşmesi konularına odaklanılırken son aşamada “Patent Randevu Sistemi” devreye girecek. Patent uzmanları ortaya konan fikirler, yenilikler veya buluşlar konusunda birebir danışmanlık hizmeti sunacak.   Son dönemde ARGE yatırımları konusunda ciddi destek bütçeleri ayıran Türkiye, bu çalışmalar ile ortaya konan fikirlerin korunması ve ticari bir kazanca dönüşmesi anlamında da önemli bir aşama kaydedilmesine zemin hazırlamış olacak.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent