Türkiye marka başvurusunda Avrupa birincisi

Türk Patent Enstitüsü'ne yılda 10 bin civarında başvuru yapıldığı bildirildi. TPE Başkan Yardımcısı İbrahim Yaşar, patent, marka ve yerli tasarım başvurusunda ciddi artış yaşandığını söyledi.

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkan Yardımcısı İbrahim Yaşar, Türkiye'nin tasarım ve marka başvurularında, ekonomik seviyesinin daha da önünde olduğunu belirterek, "Tasarımda Avrupa'da ikinci dünyada dördüncü sırada yer alıyoruz. Marka başvurusunda ise Avrupa'da birinci, dünyada altıncı sıradayız." dedi.
Yaşar, yaptığı açıklamada, yılda ortalama 10 bin civarında yerli model ve patent başvurusu aldıklarını ifade etti.
Patent sayısının ekonomik gelişmişlikle doğru orantılı olduğuna değinen Yaşar, Türkiye'de son yıllarda patent, marka ve yerli tasarım başvurusunda ciddi artış yaşandığını vurguladı.
Yaşar, TPE'nin 2023 yılı hedeflerini yakalamak için çalıştığını belirterek, şunları kaydetti:
"Patent başvuru sayısı 2002'de binin altındayken 2015'in sonunda 10 bini aştı. O yıllarda 400 civarındaki patent başvurusu 20 kat artış gösterdi. Kendimize koyduğumuz 2023'te 50 bin patent başvurusu hedefi var. Bu yıllar içerisindeki artış oranı devam ederse hedefe yaklaşacağız. Öte yandan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Ar-Ge alanlarına çok ciddi destekleri var. Bu desteklerin buluşa dönüştüğünü düşünürsek bizim ortaya koyduğumuz 2023'te 50 bin patent başvurusu hedefini yakalayacağımızı düşünüyorum."
Patent başvuru sayısında geçen yıla göre yüzde 15 civarında artış yaşandığını dile getiren Yaşar, bu oranın devam etmesi halinde 2023 hedeflerini yakalamanın mümkün olacağının altını çizdi.
Yaşar, Türkiye ekonomisinin dünyada 17. büyük ekonomi olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:
"Dünyada ekonomimiz 17. sırada yer alıyor. Patentte ise 15 ila 17. sıralarda yer alıyoruz. Patentteki yerimiz ekonomik seviyemize göre aynı sayılır. Tasarım ve marka başvurularında ekonomik seviyemizin daha da önündeyiz. Tasarımda Avrupa'da ikinci dünyada dördüncü sırada yer alıyoruz. Marka başvurusunda ise Avrupa'da birinci, dünyada altıncı sıradayız. Türkiye'de 2015'te 95 bin 962 marka başvurusu yapıldı. Geçen yıl bu kategoride, Almanya 2 bin 242, İsviçre bin 146, Fransa 853, Avusturya 218, Belçika 172'de kaldı. Patentte de aynı yöne doğru gideceğimizi düşünüyorum. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girdiğimizde patent başvurularında da ilk 10'a gireceğimizi düşünüyorum."

Devir Patent Tescil Ofisi.

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent