Türkiye'deki Patent Başvurularında Yabancılar Arayı Açıyor
Türk Patent ve Marka Kurumu, 2017’nin ilk 6 ay patent başvuru istatistiklerini açıkladı. Uluslararası Patent Birliği, Türkiye’de yapılan yabancı patent başvurularının yerli patentlere oranla çok daha hızlı arttığını belirterek, yerli patent başvuruları bu şekilde geride kalmaya devam ederse gelecekte yurtdışından önce Türkiye’deki hareket alanı önemli şekilde daralabileceğinin altı çizildi
Türk Patent ve Marka Kurumu, 2017’nin ilk 6 ay patent başvuru istatistiklerini açıkladı. Buna göre, yerli patent başvurusu geçen yıla oranla yüzde 0,1’lik bir artış ile ancak 2 bin 628’i bulurken, yabancı patent başvuruları ise yüzde 13,4 ile 5 bin 234 sayısına ulaştı. Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre 2017’nin ilk 6 ayında 51 bin 608 yerli marka başvurusu, 7 bin 321 yabancı marka başvurusu yapıldı. Buna göre yerli marka başvurularında geçen yıla oranla yüzde 2.7’lik bir artış oldu. Tasarım başvurularında ise yine bu dönemde 4 bin 185 yerli, 223 yabancı tasarım başvurusu yapıldı. Yerli tasarım başvuruları ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 8.1 azaldı.

Manisa’dan büyük sıçrayış
Öte yandan il bazında yapılan patent başvuru rakamları da açıklandı. İstanbul, bin 7 başvuru ile ilk sırada yer aldı. Bu yılın altı aylık patent başvuru sıralamasında ise Ankara, İzmir ve Bursa gibi önemli sanayi kentlerini geride bırakan Manisa, 291 başvuru ile ikinci sıraya yükseldi. 257 başvuru ile üçüncü sırada Ankara’nın bulunduğu sıralamada dördüncülüğü de 159 başvuru ile Bursa aldı.
Uluslararası Patent Birliği’nden (UPB) yapılan açıklamada, 2017’nin ilk 6 ayında Türkiye’de yapılan yabancı patent başvurularının yerli patentlere oranla çok daha hızlı arttığı kaydedilirken, ivmenin önümüzdeki yıllarda da böyle devam etmesi durumunda Türk firmalarının yenilikçi ve rekabetçi çözümleri yerli pazara sunma noktasındaki hareket alanının giderek daralacağı bildirildi. Destek ve vergi muafiyeti gibi teşvikler olmasına rağmen 2016’ya göre neredeyse hiçbir artış yaşanmazken, yerli patent başvuruları bu şekilde geride kalmaya devam ederse gelecekte yurtdışından önce Türkiye’deki hareket alanı önemli şekilde daralabileceğinin altı çizildi. Bu sebeple Türkiye’de yabancılara karşı pozisyonun ve rekabetçi yönün koruyabilmek için en azından ikinci altı ayda ve sonraki yıllarda çok daha fazla yerli patent başvurusu yapması gerektiğinin altı çizildi.

Devir Patent Tescil Ofisi.
#patenthaber #markatescili #patent #patenttescili #tasarımtescili #devirpatenta
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent