Türkiye Genelinde Marka ve Patent Başvuru Süreci Nasıl İşler?
Bir buluş ya da markanız mevcut ve bunun haklarını Türkiye genelinde üzerinize almak istiyor ama ne yapacağınızı bilmiyor musunuz? Devir Patent olarak sizlere en doğru bilgiyi tüm aşamaları kapsayacak biçimde vermek için buradayız. 

Öncelikle marka ve patent arasındaki ayrımdan bahsetmek doğru olacaktır. Türkiye genelinde yan yana kullanılan bu iki kelime aslında iki ayrı şeyi ifade etmektedir. 

Marka en temel biçimiyle bir terim, sözcük ya da kendisini tanımlayan bir dizaynla, yani bir tasarım ya da logoyla eşleşmektedir. Bu söz konusu markayı aynı sektördeki diğer markalardan ayırmaktadır. Markaların birbirinden ayırt edici özellikte olması özellikle sahip olduğunuz markayı taklit ederek ya da benzer yan ürünlerini piyasaya sürerek bunun üzerinden kazanç sağlayabilecek olan kişilerin önünü kesmek için hayati önem taşımaktadır. Üstelik yıllar içerisinde elde edeceğiniz üretim ve kalite ile gelen itibarınızın korunması için de kaçınılmaz olarak yapılandırılması gereken bir temeldir.

Marka için ortaya koyabileceğimiz en genel yaklaşım işletmenizin ya da mevcut kuruluşunuzun varlığını tam anlamıyla koruması olacaktır. Türkiye genelinde tescillenen bir markanızın olması demek, yerel üretimlerde tasarım ya da isim haklarını korumanız ve benzer ürünleri piyasaya süren diğer kuruluşlara karşı elinizde bir ayrıcalık bulundurabilmeniz anlamına gelmektedir. 

Diğer yandan patent markadan farklı olarak bir icat, bir buluş içermelidir. Patent isim değeriyle ilgili olmaktan çok, ürünü ortaya koyan kişinin bu ürün üzerindeki hakkını temsil etmektedir. Kişinin kendi buluşunu kendi üzerine kayıt ettirerek, bu ürün üzerindeki bütün pazarlama, satış ve seri üretim haklarını elde etmesidir. Bunun için önemli olan en başta buluşunuzun yeni olmasıdır ki, bu yalnızca Türkiye genelindeki patent başvurunuz için değil, dünya üzerindeki benzer ürünlerin incelenerek ürününüze dair değerlendirme raporu verilecek olmasından dolayı da önemlidir. Kısaca, patent almak istediğiniz herhangi bir buluş söz konusu ise, bu Türkiye geneli ve dünya genelinde benzersiz olmalı; daha önce piyasaya sürülmüş ya da hakları alınmış olan başka bir buluş ya da ürünün geliştirilmiş ya da yeniden yapılandırılmış versiyonu olmamalıdır. 

Marka ya da patent başvurusu yoğun bir araştırma ve ön incele süreci içermektedir. Özellikle Türkiye ve dünya üzerinde araştırma yapma durumu söz konusu olduğundan süreç beş ila on beş ay arasında değişebilmektedir. Üstelik bazen ürün hakkında geri dönüş yapılan raporlarda düzeltme de gelebilmekte ve muhataptan bu düzlemde bir iyileştirme yapması beklenmektedir. 

Devir Patent sektördeki uzmanlığı ve atılımcı yapısıyla gereken her adımda yanınızda durarak, kendi buluşlarınızın ve kurum haklarınızın korunması adına bütün işlemleri yürütmektedir. Ön inceleme sürecinde öncelikli adımları birlikte atacağınız profesyonel bakış açısıyla, Türk Patent Kurumu üzerinden yürütülecek olan adımların ön bilgisiyle hareket etmek için gereken düzeni sağlamaktadır. Devir Patent ile Türkiye genelindeki marka ve patent başvuru işlemlerinizin profesyonel ve hataya yer bırakmayacak şekilde ilerlemesi kaçınılmaz olacaktır. 

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent