Türk doktor doku uyumlu yapıştırıcı geliştirdi

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Ara, özellikle karaciğer nakli ameliyatlarının ardından oluşan safra kaçağını ve diğer cerrahi müdahaleler sonrası dikiş aralarında oluşan sızıntıyı önlemeyi sağlayacak doku uyumlu yapıştırıcı madde geliştirdi

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Ara, Karaciğer nakli ameliyatlarında safra kaçağını, diğer ameliyatlarda (yemek borusu, mide, kalın bağırsak, pankreas ve ince bağırsak kanseri sonrası) yapılan rezeksiyonların ardından, dokuların ağızlaştırılması neticesinde dikiş aralarında oluşan sızıntıyı engellemek için, doku uyumlu bir yapıştırıcı madde geliştirdi.

2013'te düzenlenen Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektöründe, girişimci ve sanayici kategorisinde 187 proje içerisinde Türkiye birincilik ödülü alan Ara projesini  şu şekilde anlattı:

"Bu madde için daha öncede patent başvurusu yapılmıştı. Bu doku uyumlu madde ile ilgili sürpriz güzel bir gelişme daha yaşandı. Accelerating the Commercialization of Technology (ACT) Venture Partners şirketi bu doku uyumlu maddeyi üretip piyasaya sürmek için hazırlıklara başladı. Bu proje bu şirketin Ankara'nın doğusunda üretim için seçtiği ilk projedir. Eğer bu doku uyumlu maddeye ıslak, nemli zeminde, tıpkı Japon yapıştırıcısı gibi anastomoz yapılan (dokuların dikişlerle birleştirilmesi) alana yapışkanlık özelliği verilirse, tıpta cerrahi ameliyatlarda bir devrim olacak. Ayrıca bu doku uyumlu yapıştırıcı madde, bütün testlerden başarı ile geçtikten sonra dünyanın her yerinde kullanılması halinde ülkemize belki milyar dolara ulaşacak bir gelir getirmesini ön görmekteyim."

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent