TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Bakan Özlü, TÜBİTAK reformunun ayrıntılarını anlattı: Sistemle 'sahipli Ar-Ge' gelecek. Tohum geliştiriyorsak, Tarım Bakanlığı; aşı geliştiriyorsak Sağlık Bakanlığı uzmanları işin içinde olacak. Bakanlık, aşıyı doktorlara tavsiye etmiyorsa, biz onu alıp ne yapacağız?
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, üretimde 'sahipli Ar-Ge' modelinin geleceğini açıkladı. TÜBİTAK tarafından, tohum ya da milli bir aşı geliştirilmesi durumunda, ilgili bakanlık uzmanlarının da işin içinde olacağını belirten Özlü, "Aşı geliştiriyorsak ve Sağlık Bakanlığı doktorlara kullanmayı tavsiye etmiyorsa biz onu ne yapacağız? Veya Tarım Bakanlığı, çiftçiye bizim geliştirdiğimiz tohumun kullanılmasını tavsiye etmiyorsa, biz o tohumu ne yapacağız? Bizim yaptığımız işin bir kullanıcısı, sahibi olacak. Kullanıcısı, sahibi olmayan Ar-Ge’yi yapmayacağız" değerlendirmesini yaptı. Bakan Özlü, Bakanlar Kurulu’nda yaptığı 'TÜBİTAK Reformu' sunumu hakkında bilgi verdi.
ETKİ ANALİZİNİ YAPAMIYORUZ
Türkiye’de çok sayıda firmanın Ar-Ge desteği verdiğini belirten Özlü, “Bunlar küçük küçük meblağlarda dağınık bir yapıda. Bir çıktı elde edemiyoruz ve verdiğimiz bu desteklerin etki analizini de yapamıyoruz. Bir sistem düşünün; girdileri, çıktıları var. ‘Girdilerde’ para, insan kaynağı gibi faktörler var. ‘Çıktılarda’ da patent sayısı, yayın sayısı, ortaya çıkan ürünler. Türkiye’de son 14 yıldır Ar-Ge ye artarak devam eden kaynak ayırıyoruz. Patent ve araştırmacı sayımız arttı. Bu sene araştırmacı sayımız 122 bine ulaştı. Araştırmacı sayımız, harcadığımız para, patent başvuru sayısı artıyor ama imalat sanayimizdeki yüksek teknolojili ürünlerin payı veya ihracatımız içerisindeki payı düşüyor” dedi. 
İşte yapısal dönüşüm bu! 
Türkiye'nin notunu kıranların veya eleştirenlerin 'Sizin yapısal dönüşüme ihtiyacınız var' dediğini ifade eden Özlü, "İşte yapısal dönüşüm bu" diye konuştu. Konu hakkında dünya modellerini de incelediklerini belirten Bakan Faruk Özlü, "Ama bu Türkiye’nin kendi modeli" ifadesini kullandı.
Sanayiye entegre edeceğiz
Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun kaldırılarak yerine Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu’nun kurulacağını belirten Özlü, "Esas olan sanayidir. Çünkü ekonomiye fayda ve katkı sağlayan sektör, sanayi sektörü. Bizim amacımız, sanayiye teknoloji enjekte etmek. Sanayimiz daha yüksek katma değerli ürünler üretsin, kar marjı yüksek işler yapsın" ifadelerini kullandı.
Teknoloji üretemiyorsak geleceğimiz olamaz
"Teknoloji üretmezse Türkiye’nin geleceği yok" diyen Özlü, "Biz ihracatımızı artırmaya çalıştığımız zaman otomatik olarak ithalatımız da artıyor. Çünkü biz ara mamul, hammadde alıyoruz, enerji ithal ediyoruz. Onları işleyip satıyoruz. Şu andaki yapıda 10 dolara alıyorsak, 11 dolara satıyoruz. Yani katma değerimiz 1 dolar. Ne zaman ki Türkiye 10 dolara aldığı bir ürünü en az 20 dolara satarsa, o zaman Türkiye’nin cari açığı, dış ticaret açığı kapanır. Teknoloji üreten bir Türkiye’yi çok önemsiyorum. Bunun için de mevcut sistemi yeni baştan dizayn etmek gerekiyor. Bu sistem teknoloji üretmiyor" diye konuştu.

Devir Patent Tescil Ofisi.
#patenthaber #markatescili #patent #patenttescili #tasarımtescili #devirpatent
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent