Radyasyona karşı yüzde 100 yerli zırh

Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencisi Bedirhan Gergin, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde açılan TÜBİTAK Sergisi’nde, radyasyona karşı zırhlama malzemesini lületaşı kullanarak geliştirdiği yüzde 100 yerli zırhı sergilemeye başladı.
Gergin, üniversitenin spor salonunda açılan 47’nci Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finali’ne 'Radyasyona Karşı Yerli Zırh: Alfa Sepiyolit (Lületaşı)’ adlı projesiyle katıldı. Proje ile alakalı açıklamalarda bulunan Bedirhan Gergin, projenin amacının yüzde 100 yerli malzeme olan lületaşını, uzayda, uydu sistemlerinde, sağlık alanlarında kullanmak olduğunu ifade etti. Zırhlama malzemeleri olarak dünyada sağlık alanlarında kurşun, uzayda da alüminyum kullanıldığını, ancak bu malzemelerin bir çok olumsuz özellikleri olduğunu belirten Bedirhan Gergin, bu malzemenin öncelikle hafif ve insan sağlığına zarar vermemesi gerektiğini vurguladı. Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencisi Bedirhan Gergin, “Bizim için ilk önce bu zırhlama maddesi hafif olmalıydı, sağlık açısından iyi olmalı, insan sağlığına zarar vermemeli. Ondan sonra milli kaynaklarımızı tamamen milli bir şekilde bir zırhlama maddesi oluşturması gerektiğini düşündük. Daha sonra araştırmalarımız sonucunda lületaşının bir türü olan alfa sepiyolitiyi kullanmaya başladık. Alfa sepiyolit bildiğimiz gibi tam aslında bizim ideal zırhlama maddemizi kullanabileceğimiz bir maddedir. Çok hafif, ondan sonra şekil verilebilmesi kolay, yüzde 70’i ülkemizde bulunuyor ve maalesef bu milli değerimiz giderek değerini kaybediyor. Yüzde 70’i ülkemizde bulunuyor fakat hiçbir çalışma süs eşyası dışında hiç bir çalışma bununla yapılmamış. Bu sepiyolit maddemizi aldık ondan sonra ilk imalatçıdan aldıktan sonra toz haline getirdik 15 mikrona düşürdük ve buna gama radyasyon testleri uyguladık. Gama radyasyon testinde gördüğümüz sonuçlarda da sadece 1 santimetrelik bir kalınlıkla yüzde 50’sini, yüzde 90’ı ise sadece 3 santimetrelik bir kalınlıkta tutmayı başardık. Peki bu ne anlama geliyordu aslında, daha demin de bahsettik mesela burada gördüğümüz gibi kurşun, alüminyum aslında çok pahalı ve çok sağlığa zararlı. Alfa sepiyolit lületaşımızı diğerleriyle karşılaştırdığımız zaman zaten her konuda üstün olduğunu görmekteyiz” ifadelerini kullandı.
“BU KULLANDIĞIMIZ YÜZDE 100 ÖZGÜN VE YÜZDE 100 YERLİ ZIRH MADDEMİZ, İLERDE YENİ BİR UMUT OLABİLECEKTİR”
Lise öğrencisi Gergin, ilerleyen yıllarda ülkemizde de yeni gelişmeye başlayan uzay ve havacılık alanında kullanımı mümkün olan bu projenin kendilerine umut verdiğini sözlerine ekleyerek, “Mesela kurşun çok pahalı bir madde, alüminyum da keza öyle. Ama alfa sepiyolitenin bu zırhlama maddelerinden 6-7 kat daha ucuz olduğunu gördük. Daha sonra sağlığa hiçbir zararı yok, şekil verilebilmesi kolay ve yoğunluğu, yani hafifliği diğerlerinden oldukça uzun. Daha sonra radyasyonu geçirmeme özelliği bakımından da kurşuna çok yakın kurşuna gama radyasyon testleri sonucunda çok yakın bir sonuç, alüminyumunsa üç katında daha başarılı. Radyasyon zırhlamada daha başarılı bir elimize ideal zırhlama maddesi elde ettik. Umarım ileride kullanılacak uzayda, uydu sistemlerinde, sağlık alanlarında kullanılacak radyasyon zırhlama maddelerinde, bu kullandığımız yüzde 100 özgün ve yüzde 100 yerli zırh maddemiz, ilerde yeni bir umut olabilecektir” dedi.
PROJE AŞAMASINDA DÖRT ÜNİVERSİTE İLE ORTAKLAŞA ÇALIŞILDI
Proje kapsamında yapılan çalışmalarda dört farklı üniversite ile ortaklaşa çalışıldığını aktaran Gergin sözlerine şöyle devam etti:
“Öncelikle Eskişehir’den imalatçıdan elde ettiğimiz saf lületaşını temizleyerek toz haline getirdik ve Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde analizlerini yaptıktan sonra 15 mikrona kadar bunun öğüterek düşürdük. Daha sonra 15 mikrona kadar düşürdüğümüz, toz haline getirdiğimiz bu maddemizi Bursa TÜBİTAK Butal’a götürerek elimizde gördüğümüz 15 mikronluk ve farklı kalınlıklardaki zırh maddelerini oluşturduk TÜBİTAK Butal’da. Daha sonra ayrıca bunun Nano Partikül çalışmaları içinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde çalıştık ve en son elde ettiğimiz bu zırh maddelerimizi gama radyasyon testinde kullanmak için Uludağ Üniversitesi’nin nükleer fizik bölümünde çalıştık. Geçmişe baktığımız zaman çok yakın zamanlarda da gördüğümüz gibi bizim ülkemizde yeni yeni uzay mekikleri daha sonra uydu sistemleri oluşturulmaya başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) çıkardığı en son yasalara göre, yeni yasalara göre de bu yapılan uyduların yüzde 70 yüzde 80 oranının milli olması zorunlu. Fakat ne yazık ki ne kurşuna baktığımızda ne alüminyuma baktığımız zaman rezerv bakımından Türkiye’de çok az bulunduğunu görüyoruz ve yüzde 70 oranında bulunan, yüzde 70’i ülkemizde bulunan bu alfa sepiyolit yani lületaşı maddemizi de inşallah bu bizim için yeni bir umut olacaktır.”
“LÜLETAŞINI SÜS EŞYASI DIŞINDA İLK OLARAK RADYASYON KONUSUNDA KULLANDIK”
Proje kapsamında patent başvurusunda ilk aşamayı geçtiklerini aktaran Gergin, projenin ilk aşamasında havacılık alanında da alüminyum yerine yerli malzeme kullanma ihtimalinin kendilerini heyecanlandırdığını belirtti. Gergin sözlerine şöyle devam etti:
“Maalesef bu milli değerimiz daha önceki zamanlara baktığımız zamanda süs eşyası, pipo ağızlığı dışında hiçbir yerde kullanılmamış. Bizde bu çalışmamızda ilk defa olarak yüzde 70 oranında ülkemizde bulunan sepiyoliti ilk defa olarak radyasyon konusunda kullandık. Daha sonra radyasyon testi sonuçlarında elde ettiğimiz başarılı sonuçlarla birlikte de patentimizi başvurduk ve şuanda patentimizin ilk aşamasını geçmiş bulunmaktayız. Projemizin ilk başında anlattığımız gibi; Aslında bizi bu alanda heyecanlandıran şeylerden biri de kendi çalışma alanımız olan havacılıktı. Havacılıkta ve uzayda bunu gördüğümüzde radyasyondan korunmada alüminyum kullanılmakta, uyduları kullanmada alüminyum kullanılmakta. Ve aslında bizim de ilerde, beklide bir astronot olarak bu radyasyondan korunmada, belki de bizim için bu uyduları kaplamada alfa sipiyolit maddemiz lületaşımız yeni bir çığır açabilecek, yeni bir umut olabilecek. Onun dışında uçak kanopilerinde ondan sonra radyasyon tutucu boylarda, sağlık alanlarında kullanılan bu yeleklerde kıyafet olarak ülkemize ve dünyamıza yeni bir kaynak olarak getirilebilir.”

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent