Qualcomm, Çinli Meizuya, deplasmanda meydan okudu.
Dünyanın en büyük mobil yonga üreticisi olarak kabul edilen (2015 yılında elde ettiği net 5.8 milyar dolar kar elde etmesi epey güçlü bir kanıt) Qualcomm, Pekin Bilgi Mülkiyetleri Mahkemesinde hakkını arıyor. Qualcomm, Çin’in en karlı operasyonlarından Alibaba’nın, çoğunluk hissesini elinde bulundurduğu Meizu’ya karşı, telif haklarını ihlal etmek gerekçesiyle dava açtı.

Söz konusu dava; Meizu’nun, Qualcomm’un 3G ve 4G LTE yongalarını izin olmaksızın kullanması.

Amerikalı şirketin başkan yardımcısı Don Rosenberg, ciddi suçlamalarda bulunuyor. Don Rosenberg, “Meizu teknolojilerimizi, tarafımızın izni olmaksızın kullanıyor. Bunun tamamen yasa dışı olduğunu hatırlatmamıza gerek yok; buna ek olarak yapılan saygısızlık sadece bize yönelik değil. Söz konusu şirket, rakiplerine karşı da haksız bir avantaj sağlıyor. Patent haklarına aykırı davranarak, sektördeki diğer şirketleri hiçe sayıyor ve mobil cihaz dünyasına da zarar veriyor.” ifadelerini kullandı.

Bu öykü biraz Davut, Golyat’a karşı efsanesini hatırlatıyor. Meizu’nun hikayedeki Golyat olmasının sebebi ise ev sahibi avantajı. Çin’in de Qualcomm gibi şirketlere, pek çok yatırımlarına rağmen çok da sıcak bakmadığını göz önüne alıyoruz.. Yani Amerikalı teknoloji devi, deplasmanda ve yalnız.

Qualcomm kısa süre önce Çinli Huawei ve Lenovo ile işbirliği yapmak istemiş ama her nasılsa, Çinli otoritelerden “Anti-tröst karşıtı yasaları” ihlal ettiği ettiği gerekçesiyle, yüklü bir para cezasıyla ödüllendirilmişti(!) Yine de Büyük Q, Huawei ve Lenovo ile yaptığı işbirliğinden vazgeçmiş değil.

Tahminimiz bu davanın, Q’nun kazanamayacağı bir noktada gerçekleştiği. Tabi ki öne sunulan savlar hala iddia aşamasında ve doğruluğu kanıtlanmamış. Umarız hangi taraf haklıysa, o taraf kazanır.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent