Patent Başvurusu Nasıl Yapılır? Sorusu Aklınızı Mı Kurcalıyor? İşte Cevabı
Fikri mülkiyet, yani patent sahip olduğunuz bir fikri kendinize mal etmenin ve tüm haklarına sahip olmanın en önemli adımıdır. 
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve artık dünyanın her yerindeki bilgilere erişebiliyor olmamız hem beynin gelişim aşamalarını değiştirmiş hem de bakış açılarının daha farklı bir noktaya evrilmesine yol açmıştır. Bu bakımdan günümüzde hem mevcut ürünlerin daha iyi hale getirilmesi hem de yeni ürünlerin piyasaya sürülmesi ve kendine yer bulması adına çalışmalar yürütülmektedir.
Bu ürünlerin arkasında elbette herhangi bir alanda mevcut bir sorunu tespit eden ve bunun üzerine çözümleyici çalışmalar yapan bireyler söz konusudur. Herhangi bir buluş ortaya koyduğunuzda ve bunun haklarını üzerinize almak istediğinizde yapmanız gereken patent tesciline başvurmaktır.
Bir patent başvurusu yapılırken ilk adım araştırma ve geliştirme aşamasıdır. Patent araştırması yalnızca Türkiye genelinde değil dünya genelinde yapılmalı, daha önce benzer bir ürün için patent alınmadığından emin olunmalıdır. Patent alınan ürünün mevcut koşullar altında yeni bir pazar açabilecek kapasitede olması önemlidir. Böylelikle kullanım hakkı sizde olduğunda bu ürün üzerinden yapılacak bütün üretimler ve elde edilecek bütün kazançlar sizin izninizle yapılma yükümlülüğü taşıyacaktır. Patenti alınan ürünler, buluşlar ya da fikirler önemli gelir kaynaklarıdır. 
Bunun en bilinen örneklerinden biri günümüzde başka pek çok sosyal uygulamanın önünü açan, ancak başlangıçta sadece öğrencilerin birbirleri arasında sohbet edebilmesi ve tanışabilmesini kolaylaştırmak için geliştirilen Facebook uygulamasıdır. Mark Zuckerberg’in bir yurt odasında geliştirdiği ve daha sonra üzerine eklemeler yaptığı uygulama için aldığı patent ve bulduğu sponsorluklar onu bir öğrenciden bir uygulama devine dönüştürmüş, dünyanın sayılı milyonerlerinden biri haline gelmiştir. 
“Patent başvurusu nasıl yapılır?” sorusuna verilen cevabın ilk aşamasının araştırma olduğunu önemle belirttikten sonra, Türk Patent Enstitüsü’ne yapılacak başvurunun ikinci bir incelemeye ön ayak olacağını belirtmemiz gerekmektedir. Patent vekilinin yapacağı ön araştırma için patent başvurusu yaparken ürüne dair ayrıntılı belge ve resimler sunulmalıdır. Vekil gerekli araştırmaları yaptıktan sonra buluşa dair ayrıntılı bir tarifname yazmakta ve bunu patent başvurusunu yapan kişiye göndermektedir. Başvuru sahibi tarifname üzerinde gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra metni tekrar vekile göndermekte ve onay sürecinin tamamlanması halinde tarifname esas işlemler için Türk Patent Enstitüsü’nün ana birimlerine iletilmektedir. Patent başvurunsun ana aşamaları inceleme ve düzeltme için birinci raporla başlamaktadır. Olumluysa patent verilmekte, olumsuz ise düzeltmeler beklenmektedir. Bu süreç ikinci ve üçüncü aşamaya kadar böyle devam etmektedir. 3 kereden fazla düzeltme gerektiren buluşlar reddedilmektedir. 
Patenti alınan buluşların bütün hakları kişiye devredildikten sonra, ürünle ilgili tüm pazarlama, satış ve çoğaltma hakları yasal hale gelmektedir. Patent başvuruları incelemeli ve incelemesiz patent olarak iki gruba ayrılmakta, incelemeli patentler 20 yıl boyunca hak durumunu korurken, incelemesiz olanlar 7 yıl boyunca geçerli olmaktadır. 
Devir Patent ile “Patent başvurusu nasıl yapılır?” sorularınızı bir kenara bırakabilir, bir sonraki adımda patentimi nasıl değerlendirebilirim planlarını yapmaya bugünden başlayabilirsiniz.  

Devir Patent Tescil Ofisi.
#patenthaber #markatescili #patent #patenttescili #tasarımtescili #devirpatent #tescilofisi  #karaköy  #beyoğlu #istanbul

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent